Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det är varje enskild persons ansvar att ordna sin bostad, säger Halmstads socialchef Hans Jörgen Wahlhed till SVT apropå de 75 gymnasiestuderande personerna som skrivs ut från Migrationsverkets boende i Spenshult.

Socialen erbjuder inte boende för de 75 som måste lämna Migrationsverkets boende

Uppdaterad
Publicerad

Socialförvaltningen i Halmstads kommun har ingen klar plan för hur situationen med 75 personer som kan stå utan bostad i början av nästa år ska hanteras. Men på en punkt är kommunens socialchef Hans Jörgen Wahlhed tydlig:
– Det är upp till den enskilde personen att lösa sitt boende, säger han.

750 personer kommer skrivas ut från Migrationsverkets boenden runt om i Sverige, främst unga melan 17 och 25 år som har uppehållstillstånd för gymnasiestudier.

Halmstads kommun har flest personer som berörs av beslutet. 75 gymnasiestuderande som bor på Migrationsverkets boende i Spenshult måste inom drygt två månader hitta en ny bostad.

Ansvar att ingen far illa

– Det kan bli stora konsekvenser för den enskilde. Vi har inte 75 bostäder som står och väntar, säger socialchefen Hans Jörgen Wahlhed.

Men det är inte heller kommunens ansvar att lösa de här personerna bostadssituationen, understryker han.

– Däremot har vi det yttersta ansvaret för att ingen far illa i kommunen och det är med den utgångspunkten vi nu diskuterar olika lösningar, säger socialchefen Hans Jörgen Wahlhed.

Migrationsverkets tolkning

Bland annat förs samtal med ideella organisationer i Halmstad, uppger socialchefen.

Det är efter en dom i Kammarrätten som Migrationsverket har gjort tolkningen att myndigheten inte längre har ansvar för att boende och dagsersättning för den här gruppen av människor.

  • Runt 500 personer som har uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå samt de som är i färd med att söka förlängt uppehållstillstånd på samma grund.
  • Runt 50 personer med uppehållstillstånd med hänvisning till praktiskt verkställighetshinder.
  • Uppemot 200 personer som just nu väntar på att domstolen ska pröva deras ärende om studier på gymnasial nivå beröras om de får bifall på sin ansökan.

Källa: Migrationsverket 11 november 2019

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Spenshult

Mer i ämnet