Halmstad är den kommun där flest personer berörs – i nuläget 75 stycken. Foto: SVT

Trots Halmstadpolitikers protester – ungdomar får lämna Spenshult

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverkets tolkning av en dom i kammarrätten gör att 750 personer riskerar att få lämna myndighetens boenden i landet. Flest handlar det om i Halmstad – 75 stycken. Socialnämndens ordförande i kommunen, Ella Kardemark (KD), har tidigare slagit larm om att många ungdomar kan bli hemlösa.

I ett pressmeddelande uppger Migrationsverket att de nu tagit ställning till hur de ska tolka en dom från kammarrätten i somras. Det innebär bland annat att de som med stöd av gymnasielagen beviljats uppehållstillstånd inte längre har rätt att bo kvar i Migrationsverkets lokaler – från och med den 11 november.

Däremot kommer inte Migrationsverket ta några beslut innan 31 januari 2020 om personer ska skrivas ut från ett boende.

– Att vi avvaktar något beror på att vi vill ge de som studerar chans att gå klart höstterminen innan de måste flytta, och tid att leta nytt boende, säger Veronika Lindstrand Kant, avdelningschef för nationell samordning vid Migrationsverket.

Ska ordna boende på egen hand

De som skrivs ut ska sedan ordna boende på egen hand. Om det inte är möjligt kommer det bli respektive kommuns ansvar att pröva en individs behov av boende enligt socialtjänstlagen.

Halmstad, med det stora asylboendet Spenshult, är den kommun där flest personer berörs – i nuläget 75 stycken. Något Halmstad kommun och socialnämndens ordförande i Halmstad , Ella Kardemark (KD), tidigare uttryckt sin oro över.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Socialnämndes ordförande i Halmstad, Ella Kardemark (KD) uttrycker oro efter dom i kammarrätten. Foto: SVT

– Risken är att vi för första gången får hemlösa ungdomar i Halmstad och så vill inte jag ha det, sa hon till SVT Nyheter Halland i mitten av oktober.

Läs mer: Halmstad har ingen plan för ungdomarna

Kommuner med flest personer som berörs

Visa

Halmstad 75 (35)

Vänersborg 74 (25)

Härnösand 24 (3)

Inom parentes anges antalet personer som ännu inte har fått beslut i sitt ärende om uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå, men som kan komma att beröras vid ett bifall på ansökan.

Källa: Migrationsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Spenshult

Mer i ämnet