De sjuttiotal ungdomar som riskerar att stå utan bostad om de inte löser en på egen hand inom Halmstads kommun, står inför en omöjlig uppgift. Det menar halländske riksdagsledamoten Lars Püss (M) som nu kräver svar från regeringen. Foto: Sveriges riksdag/SVT

Halländsk riksdagsledamot kräver svar från regeringen

Uppdaterad
Publicerad

De sjuttiotal ungdomar som riskerar att stå utan bostad om de inte löser en på egen hand inom Halmstads kommun, står inför en omöjlig uppgift. Det menar halländske riksdagsledamoten Lars Püss (M) som nu kräver svar från regeringen.

Efter att Migrationsverket tagit ett beslut om hur de ska tolka en dom i kammarätten från i somras så kommer de ungdomar som beviljats uppehållstillstånd enligt gymnasielagen inte längre ha rätt att bo kvar i Migrationsverkets lokaler.

Det betyder att 75 personer som idag bor på Spenshults asylboende i Halmstad kommun förväntas ordna boende på egen hand, något som SVT Nyheter Halland tidigare kunnat berätta.

– Jag vet själv att 70 lediga bostäder inte existerar inom kommunen. Har man inte heller släkt eller vänner som redan är etablerade i Halmstad är det helt omöjligt för dem att få tag på en bostad på tre månader. Min fråga till regeringen är då om det är rimligt att en enskild kommun ska ta hela ansvaret för var de här ungdomarna ska bo?, säger Lars Püss (M).

Pengar inte svaret på bostadsbristen

Vid en allmän frågestund under torsdagen till ministrarna ställde Lars Püss (M) frågan till Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) och undrade hur regeringen hade tänkt när man lastar över ansvaret för dessa ensamkommande ungdomar på enskilda kommuner.

– Svaret jag fick var att regeringen har avsatt pengar, men mer pengar till Halmstad kommun kommer inte lösa fler bostäder på tre månader, säger Lars Püss (M).

Vad är en rimlig lösning menar du?

– Det rimliga är att de får bo kvar på boendet. Vi måste ge dem en ärlig chans att klara av att bli godkända i skolan, har de då ingenstans att bo så är det dömt att misslyckas, säger Lars Püss (M).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.