Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– RS-virus är en förkylning som kännetecknas av sitt sega snor, särskilt allvarlig kan den bli för små bebisar som kan få svårt att andas, det säger Josefine Roswall som är barnläkare på Hallands Sjukhus. Foto: Christine Olsson/TT/SVT

Epidemistart för RS-virus i Halland

Uppdaterad
Publicerad

Det är epidemistart för den årliga säsongen av RS-virus. Efter att ha varit nästan borta helt under coronapandemin, så kom RS-viruset tillbaka med kraft förra hösten. Säsongen började ovanligt tidigt och väldigt många insjuknade. I år är det svårt att förutsäga hur infektionssäsongen kommer att bli.

RS är en vanlig förkylning som de flesta har haft innan de är några år gamla, och som man kan ha många gånger i livet.

Det kännetecknas av segt snor och kan vara särskilt allvarligt för spädbarn som är under sex månader gamla, som kan få svårt att andas och äta. 

Josefine Roswall är överläkare och chef för barn- och ungdomskliniken på Hallands sjukhus, som har behandlat säsongens första falla av RS-virus.

– Det var många små som inte träffade på den här förkylningen under pandemin. Därför var det få som var immuna, vilket ledde till den tidiga säsongen och att det blev så många fall förra hösten, säger hon.

Svår att beräkna

Hur infektionssäsongen kommer att se ut och hur många som blir sjuka beror på hur immuniteten ser ut i befolkningen och brukar gå att förutsäga ganska bra.

– Men det är väldigt svårt att förutsäga hur det ska bli i år, när saker inte är riktigt som de brukar, säger Josefine Roswall.

När virussäsongen börjat räknar sjukvården med ungefär tio veckor från start till topp – när smittan är som värst.

I klippet hör du barnöverläkaren Josefine Roswalls råd till spädbarnsföräldrar. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.