Ola Engström, trafikpolis i region Väst, har bötfällt flera förare sedan förbudet infördes – men vittnar också om att det finns fler distraktionsmoment. Foto: SVT/TT

Ett år sedan rattsurflagen – nu vittnar polisen om vad de möter i trafiken

Publicerad

Det har gått ett år sedan det blev förbjudet att rattsurfa. Men mobilanvändandet i trafiken fortsätter, och enligt polisen är det inte bara den tekniska utrustningen som distraherar förare.
– Folk äter yoghurt, sminkar sig och läser tidningen, säger Ola Engström, trafikpolis.

Förbudet började gälla 1 februari 2018, men det var först i oktober som det blev möjligt för polisen att bötfälla bilister på plats. I exempelvis Halland har strax över 100 fall av rattsurfande rapporterats sedan oktober månad.

– Jag behöver inte stå länge vid ett övergångsställe förrän jag ser att någon pratar i telefon eller sms:ar, säger Ola Engström, trafikpolis i region Väst.

Ola Engström berättar att det finns fler distraktionsmoment än mobilen – för en tid sidan stoppades en förare som läste tidningen medan han körde på motorvägen.

– Det är fruktansvärt. Ett ögonblick bort och det händer en olycka.

Vårdslöshet i trafik

Om en förare använder sin mobiltelefon bakom ratten blir påföljden i första hand 1 500 kronor i böter. Om mobilanvändandet påverkar körningen och bilen till exempel vinglar, skrivs en anmälan och boten landar på 2 000 kronor.

Om det på grund av mobiltelefonen uppstår en mer trafikfarlig situation, eller att en incident inträffar, rapporterar polisen händelsen som vårdslöshet i trafik. Därefter får tingsrätten avgöra om så är fallet.

I klippet ovan hör du Ola Engström berätta om hans upplevelser och var gränsen för rattsurfning går.

SVT rapporterade · Kan du låta bli telefonen när du kör bil?

Tack för era åsikter. Den här chatten är nu stängd!
07.21
Har jag inte headsetet inkopplat så är jag inte nåbar när jag framför fordon oavsett vilket.
07.21
Jamen självklart! Jag har min mobil med men på ljudlöst, tänker som så att om ngn behöver nå mig så får det vänta, så var det ju tidigare när man hade fast telefon. Vi BEHÖVER inte vara nåbara 24/7, dessutom sätter du ju även andra människors liv på spel. Och betänk vad roligt du kan ha för 1500 kronor!
07.21
Rattsurfare är samma typ av personer som pratar och babblar i tyst kupé på tåget och som står och röker utanför matbutiker. Körkortet borde återkallas omgående.
07.21
Min mobil e avstängd och ligger i fickan under min bilkörning.
07.21
Jag använder inte telefonen. Det är självklart många Liv, som skulle räddas! Men de som bestämmer använder den väll själva?.
08.04
Eftersom jag kör bil mkt så ser jag många som pratar i mobil när dom kör bil. Tyvärr.
08.05
Jag kan låta bli telefonen under bilkörning och även under dagen/natten också. Behöver inte vara tillgänglig hela tiden. Blir ju ett stressmoment.
08.26
Har blåtand och mobilen uppkopplad via bilstereon..så handsfree gäller såklart.
08.26
Man ser varje dag förare som pratar i telefonen nonchalanta o. likgiltiga mot
allt o. andra skärp er

Mobilanvändning i trafiken – så säger lagen

Visa

Från den 1 februari 2018 får du som förare inte använda mobilen eller annan kommunikationsutrustning om du håller den i handen när du kör ett motordrivet fordon. Regeln är till för att skydda dig och andra i din omgivning.

Så här står det i trafikförordningen:

”Vid färd på väg med ett motordrivet fordon får föraren ägna sig åt aktiviteter som användning av mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning endast om det inte inverkar menligt på förandet av fordonet. Föraren får inte använda denna utrustning på ett sådant sätt att han eller hon håller den i handen”.

Källa: Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer