Ola Engström, trafikpolis i region Väst, har bötfällt flera förare sedan förbudet infördes – men vittnar också om att det finns fler distraktionsmoment. Foto: SVT/TT

Ett år sedan rattsurflagen – nu vittnar polisen om vad de möter i trafiken

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått ett år sedan det blev förbjudet att rattsurfa. Men mobilanvändandet i trafiken fortsätter, och enligt polisen är det inte bara den tekniska utrustningen som distraherar förare.

– Folk äter yoghurt, sminkar sig och läser tidningen, säger Ola Engström, trafikpolis.

Förbudet började gälla 1 februari 2018, men det var först i oktober som det blev möjligt för polisen att bötfälla bilister på plats. I exempelvis Halland har strax över 100 fall av rattsurfande rapporterats sedan oktober månad.

– Jag behöver inte stå länge vid ett övergångsställe förrän jag ser att någon pratar i telefon eller sms:ar, säger Ola Engström, trafikpolis i region Väst.

Ola Engström berättar att det finns fler distraktionsmoment än mobilen – för en tid sidan stoppades en förare som läste tidningen medan han körde på motorvägen.

– Det är fruktansvärt. Ett ögonblick bort och det händer en olycka.

Vårdslöshet i trafik

Om en förare använder sin mobiltelefon bakom ratten blir påföljden i första hand 1 500 kronor i böter. Om mobilanvändandet påverkar körningen och bilen till exempel vinglar, skrivs en anmälan och boten landar på 2 000 kronor.

Om det på grund av mobiltelefonen uppstår en mer trafikfarlig situation, eller att en incident inträffar, rapporterar polisen händelsen som vårdslöshet i trafik. Därefter får tingsrätten avgöra om så är fallet.

I klippet ovan hör du Ola Engström berätta om sina upplevelser och var gränsen för rattsurfning går.

Mobilanvändning i trafiken – så säger lagen

Från den 1 februari 2018 får du som förare inte använda mobilen eller annan kommunikationsutrustning om du håller den i handen när du kör ett motordrivet fordon. Regeln är till för att skydda dig och andra i din omgivning.

Så här står det i trafikförordningen:

”Vid färd på väg med ett motordrivet fordon får föraren ägna sig åt aktiviteter som användning av mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning endast om det inte inverkar menligt på förandet av fordonet. Föraren får inte använda denna utrustning på ett sådant sätt att han eller hon håller den i handen”.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.