Lokalpolitikern Fabio Ishaq (SD) tänker ta ärendet vidare till kammarätten. Foto: SVT och Islamiska barn- och kulturföreningen.

Ett hinder mindre för moskébygge i Halmstad

Uppdaterad
Publicerad

Det uppmärksammade markavtalet mellan Islamiska barn- och kulturföreningen och Halmstads kommun har inte upprättas på ett felaktigt sätt. Det slår förvaltningsrätten i Göteborg nu fast.

Islamiska barn- och kulturföreningen vill bygga en moské i Halmstad och bygget ska, om bygglov beviljas, ske på en bit mark i Fyllinge i utkanten av Halmstad. Marken har reserverats åt föreningen genom ett avtal med Halmstads kommun.

Men ett antal privatpersoner överklagade avtalet till förvaltningsrätten eftersom de anser att avtalet genomförts på ett felaktigt sätt, bland annat med hänvisning till kommunallagen.

Strider inte mot kommunallagen

Enligt förvaltningsrätten finns det dock inget i överklagandet som visar att avtalet strider mot kommunallagen, så därför avslås överklagandet.

En av de klagande menar i överklagandet att en moské i Halmstad ”... kommer att öka polariseringen mellan muslimer och icke-muslimer. Den kommer också att försvåra integrationen av muslimska invandrare.”

Men det är inget som förvaltningsrätten tar ställning till eftersom det inte rör själva markavtalet.

LÄS MER: SD vill folkomrösta om moskébygge 

Lokalpolitikern Fabio Ishaq (SD) är en av de som överklagat avtalet.

– Vi kommer att överklaga till kammarrätten. Vi tycker inte att förvaltningsrätten som första instans hanterat det här på rätt sätt, säger Fabio Ishaq.

I förvaltningsrättens dom omnämns en lista på omkring 500 namnunderskrifter som bifogats i överklagandet. Fabio Ishaq klargör att den listan kommer att skickas in även till kammarrätten.

– Det här är bara början, säger Fabio Ishaq.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.