Ulf Holmgren (SD) och Fabio Ishaq (SD), partiordförande i Halmstad.

SD vill folkomrösta om moskébygge

Uppdaterad
Publicerad

Islamiska barn- och kulturföreningen i Halmstad har skickat in en bygglovsansökan till kommunen eftersom föreningen vill bygga en moské i Fyllinge. Men det finns de som vill stoppa bygget, bland annat Sverigedemokraterna som vill att Halmstadborna ska få folkomrösta om saken.

I våras blev en fastighet i Fyllinge strax söder om Halmstad genom ett reservationsavtal mellan kommunen och Islamiska barn- och kulturföreningen vigd åt ett möjligt framtida och stort moskébygge.

Och det har fått många att reagera.

– Vi vill ha en folkomröstning om huruvida det ska byggas en moské på den här historiska tomten, eller ej. Vi vill veta vad folket tycker, och vi ställer oss alltid bakom folkets intressen, säger Fabio Ishaq (SD), partiordförande i Halmstad.

Historiskt viktig mark

Sverigedemokraterna menar att marken är viktig ur ett historiskt perspektiv eftersom slaget vid Fyllebro i det dansk-svenska kriget 1676 ska ha utkämpats i området.

– Jag tycker att det är jätteviktig mark. Den är kulturhistorisk. Man brukar ju säga det att Sverige har ingen historia. Här är det verkligen historia, säger Ulf Holmgren, sverigedemokrat.

LÄS MER: Moskén förlorar statsbidrag

Islamiska barn- och kulturföreningen har i flera år velat bygga en ny moské i Halmstad. Efter de senaste årens flyktingströmmar från framför allt Syrien har antalet muslimer i Halmstad ökat, och därför räcker inte den moské som föreningen har idag.

– Vi får dela upp fredagsbönen i två delar. Vi håller en på arabiska och en på svenska. Så det är fullt här, säger Jehad Karkoukli, Islamiska barn- och kulturföreningen.

Berörs ej av motståndet

Det motstånd Islamiska barn- och kulturförenigen möter från människor som inte vill se en ny moské i Halmstad påverkar inte föreningen.

– Vi har tänkt från början att det finns ett motstånd, men vad ska vi göra? Vi måste gå vidare. Det är kommunen som bestämmer, och om de säger nej, vad ska vi göra? säger Jehad Karkoukli.

Jehad Karkoukli, islamiska barn- och kulturföreningen. Foto: SVT

Föreningen hamnade i blåsväder när det för två år sedan blev känt att församlingens imam jämställt homosexuella med ett virus under en föresläsning. Uttalandet uppmärksammades stort i media, och efter en tid bad imamen om ursäkt.

Är man som homosexuell välkommen till er?

– Ja, visst, det är klart. Alla är välkomna, både här och i den nya moskén. Islam säger att att alla människor är välkomna, oavsett vad man gör eller hur man ser ut, det är deras problem. Men alla som vill komma hit och be är välkomna. 

Ännu lång väg

Än är vägen lång till ett eventuellt moskébygge i Fyllinge. En process som ska granska markavtalet pågår just nu i förvaltningsrätten, och föreningens bygglovsansökan ska behandlas i kommunen.

Och efter det, kanske en folkomröstning.

– Folket måste få säga sitt i sådana här stora frågor som att bygga en byggnad som kanske på något sätt skulle kunna styra vårt samhälle framöver. Och det handlar inte bara om islam eller en moské, utan det handlar om alla typer av trossamfunds organisationer. Jag vill vara tydlig med det, säger Fabio Ishaq (SD).

– De som är motståndare till moskén ska tänka litegrann, vi ska alla ha samma rättigheter. Då blir det frid och fröjd och alla älskar varandra, säger Jehad Karkoukli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.