Foto: TT & SVT

Imam kallade homosexualitet för virus

Uppdaterad
Publicerad

Studieförbundet NBV säger nu upp all form av samarbete med Halmstads moské. Anledningen är att en imam jämfört homosexualitet med ett virus.

Det är P4 Halland som först rapporterade om händelsen. Enligt studieförbundet NBV, Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet, ska uttalandet ha skett i samband med en föreläsning förra året, som ska ha varit en del i en studiecirkel.

– Den omedelbara reaktionen från min sida är att samarbetet med moskén upphör. Står de för dessa åsikter så kan vi som studieförbund inte stötta det på något sätt, säger Robert Lychou, verksamhetschef på NBV i Halmstad till radiokanalen.

Immunförsvar mot homosexualitet

Under en föreläsning, som är inspelad på video, pratar imamen om barnuppfostran.

– Din son ska ha ett bra immunförsvar, jag kallar det för immunförsvar. Det finns många virus, säger imamen i inspelningen och räknar bland annat upp homosexualitet.

Fortsatt förtroende

Halmstads moské säger till Sveriges Radio att de har fortsatt fullt förtroende för sin imam. De hävdar också, till skillnad från NBV, att föreläsningen inte var en studiecirkel.

SVT Nyheter Halland har sökt företrädare för Halmstads moské utan att lyckas.

Fallet Åke Green

I ett liknande uppmärksammat fall för tolv år sedan kallade pingstpastorn Åke Green homosexuella för en cancersvulst. Det blev början på en lång rättslig process där Åke Green anklagades för hets mot folkgrupp.

Men det hela avslutades med en friande dom i Högsta domstolen då det stod klart att Europadomstolen hade ogillat en fällande dom. Detta med hänvisning till de mänskliga rättigheterna, som enligt Europadomstolen starkt betonar religionsfrihetens betydelse.

Reda ut vad som gäller

Generalsekreteraren för Nämnden för statligt stöd till trossamfund, Åke Göransson, kommer att rekommendera Sveriges muslimska förbund att inte betala ut fler ekonomiska bidrag till Halmstads moské.

– Vad som händer nu är att vi försöker få tag på ledningen för Sveriges Muslimska förbund för att ta reda på vad som gäller i Halmstad. Jag rekommenderar dem att inte betala ut några statsbidrag till Halmstad, säger Åke Göransson, till P4 Halland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Halmstads moské i blåsväder

Mer i ämnet