Halmstad moské

Moskén förlorar statsbidrag

Uppdaterad
Publicerad

Uttalandet om homosexualitet och virus har redan kostat Halmstad moské statsbidrag för minst ett kvartal och riskerar uteslutning.

Sveriges muslimska förbund (SMF) utreder imamens uttalanden och Halmstad moskés roll i sammanhanget. Inledningsvis ska förbundet inte ha fått några godtagbara svar och beslutat att tills vidare frysa Halmstadförsamlingens medlemsskap.

Det ger ekonomiska konsekvenser för församlingen i nuläget inte får ut något statsbidrag.

Halmstads moské i blåsväder

Detta uppger Åke Göransson, generalsekreterare för Nämnden för statligt stöd till trossamfund (SST).

Måste vara med i riksförbund

– Församlingen måste vara med i ett riksorganisation för att kunna få del av statsbidragen, säger han.

Rent formellt fungerar statsbidragen till trossamfund så att staten, via SST, betalar ut pengar till riksförbunden som i sin tur sedan sköter hur det fördelas vidare till församlingarna.

Riskerar uteslutning

SMF rapporterar fortlöpade till den statliga nämnden om vad som händer i utredningen av Halmstad moské.

– Enligt de rapporter vi fått är de inte nöjda med de svar de har fått hittills och har då valt att frysa medlemsskapet fram till årsmötet i vår. Beslutar man då att utesluta församlingen faller förutsättningarna för att de ska kunna få statsbidrag framöver, säger Åke Göransson.

Uteslutning är dock något som helt är upp till Sveriges muslimska förbund och en fråga som staten inte ska avgöra, poängterar generalsekreteraren.

SVT Nyheter Halland har utan framgång sökt ordföranden för muslimska förbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Halmstads moské i blåsväder

Mer i ämnet