Foto: TT & SVT

Imam ber om ursäkt – men homosex är förbjudet

Uppdaterad
Publicerad

Imamen Abu Muadh som nämnde virus i samma mening som homosexualitet ber nu om ursäkt, men poängterar samtidigt att homosexualitet inte är tillåtna inom islam.

Det var för ett par veckor sedan som P4 Halland avslöjade att imamen Abu Muadh vid Halmstads moské under en föreläsning om barnuppfostran pratade om homosexualitet som ett virus.

Nu ber han om ursäkt i ett videoklipp på Halmstads moskés hemsida.

Halmstads moské i blåsväder

– Det där uttalandet om att homosexuella är ett virus har blivit missförstått. Jag menade inte att de är ett virus, utan att virus kan spridas och man kan drabbas av sjukdomar genom sådana typer av sexuella kontakter, säger han i videoklippet.

Samkönat samlag förbjudet

Vidare säger Abu Muadh att homosexuella handlingar inte är tillåtna inom islam.

– Att en man har samlag med en man är haram (förbjudet) i islam. Även en kvinna som har har samlag med en man utan ett giltigt kontrakt är också haram.

Abu Muadh säger också att en kvinna och en man kan gifta sig inom islam, men samkönade äktenskap är inte tillåtet.

Han säger också att frågan om huruvida en person som hyser homosexuella tankar och känslor syndar har diskuterats bland ”högre lärda” inom islam, och att man kommit fram till att det är först när det går till handling som det blir en synd.

– Men att utföra handlingen är haram och otillåtet i vår religion. Och det tror jag att det är även inom vissa andra religioner, säger han.

Rättigheter och skyldigheter

I slutet av klippet ber han åter om ursäkt i det fall hans uttalande har missförståtts.

– Jag tycker inte att de som människor är ett virus. Varje människa har sina rättigheter och skyldigheter. Om man pratar om våra principer så är handlingen otillåten om man utför den.

”Skadan redan skedd”

Mattias Uhrberg som är pressansvarig på RFSL i Halland är inte helt nöjd med ursäkten.

– Jag känner att det är lätt att i efterhand komma på en bra anledning till sitt uttalande, men samtidigt så spelar det ju egentligen ingen roll. Folk har tolktat uttalandet som att homosexuella är ett virus. Folk känner sig därmed kränkta av uttalandet, och även om han menar något helt annat nu i efterhand, så känns det lite som att skadan redan är skedd. Vi får helt enkelt avvakta och se vad som händer med utredningen, skriver Mattias Uhrberg i ett meddelande till SVT Nyheter Halland.

Väntar på överprövning

RFSL har polisanmält imamen för hets mot folkgrupp.

Men åklagare i Halmstad beslutade förra veckan att inte inleda någon förundersökning. RFSL svarade direkt med att begära en överprövning, vilket innebär att en högre åklagare nu ska göra en ny bedömning. Någon sådan prövning har ännu inte gjorts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Halmstads moské i blåsväder

Mer i ämnet