Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Zdravko Paic är en av flera män som blev ofrivillig pappa. SVT träffade honom när han hade tagit fallet till Europadomstolen. Foto: Jennifer Sandberg

Europadomstolen kräver svar från Sverige efter spermiestölderna

Uppdaterad
Publicerad

Spermier har utan tillstånd använts till inseminering på Länssjukhuset i Halmstad, något SVT:s Uppdrag granskning avslöjade i höstas.

Nu inleder Europadomstolen en granskning av ett av fallen – och kräver svar från den svenska staten.

I november avslöjade Uppdrag granskning flera fall av ofrivilliga spermiedonationer på Hallands sjukhus, mellan 1985 och 1996. En läkare tog sperma från män som lämnat prover vid fertilitetsutredning och använde till insemination.

Uppdrag granskning kunde bevisa att minst fem män har blivit pappor utan att ha sagt ja till att donera. Flera av dem reagerade med chock och ilska.

Spermiestölden

En av dem är Zdravko Paic, som har tagit sitt fall till Europadomstolen med hjälp av den ideella stiftelsen Centrum för rättvisa.

– Vi får se om jag får rättvisa, sa han till SVT Nyheter Halland i våras.

Europadomstolen har nu meddelat att den inleder en granskning, i en så kallad kommunicering. Det uppger Centrum för rättvisa i ett pressmeddelande.

”Borde vara självklart”

Domstolen kräver svar från Sverige om vad som har hänt och om den anser att det skett något brott mot Europakonventionen i samband med detta. Staten ska svara efter sommaren.

– Det borde vara självklart att det allmänna inte får använda enskildas könsceller utan deras samtycke. Det är bra att Europadomstolen nu prövar fallet. Att domstolen så snabbt kräver svar av Sverige visar att fallet är viktigt, säger Alexander Ottosson, jurist vid Centrum för rättvisa och ombud för Zdravko Paic tillsammans med juristen Henrietta Cahn.

Zdravko Paic, hans biologiska dotter Emelie och hennes mamma har också anmält sjukhuset som använde hans spermier utan tillåtelse till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) men fått beskedet att eftersom det skedde för över 35 år sedan så har händelserna preskriberats.

Centrum för rättvisa har även hjälpt en annan ofrivillig donator i Halmstad, Bengt Wernersson, att ta sitt fall till Europadomstolen. Besked om granskning i det fallet förväntas komma efter sommaren.

Inseminationslagen från 1985

Barn som blivit till från i mars 1985 har enligt Inseminationslagen rätt att få kunskap om sitt biologiska ursprung.

Enligt lagen har barnen som tillkommit genom givarinsemination rätt att få del av de uppgifter om spermagivaren som antecknats i sjukhusets särskilda journal. En förutsättning är enligt lagen att barnet uppnått tillräcklig mognad.

Källa: Riksdagen/Lag (1984:1140) om insemination

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spermiestölden

Mer i ämnet