Exceed capital varnas för olämplig rådgivning

Uppdaterad
Publicerad

Finansbolaget Exceed capital har fått en varning för olämplig rådgivning efter att Linnea Johnsson,73, i Kungsbacka råddes satsa i kreditcertifikat där hon kan förlora allt. Men bolaget håller fast vid att hon har gjort en god investering.

– Den har genererat positiv avkastning och någon skada för kunden föreligger inte, skriver företaget i en kommentar till SVT.

Kapitalrådgivaren som rådde Linnea Johnsson i Kungsbacka satsa på kreditcertifikat där hon kan förlora hela summan agerade som ombud för finansbolaget Exceed capital.

Företaget har tilldelats en varning för den här rådgivningen av branschens egen ”domstol” InsureSecs disciplinnämnd för försäkringsdistribution.

SVT Nyheter har varit i kontakt med företaget flera gången, men bolaget ställer inte upp för en TV-intervju.

Däremot kommenterar de fallet i e-post.

Huvudinställningen är de tycker att varningen är felaktig.

Tonar ner riskerna

Enligt experter som SVT pratat med kan Linnea förlora hela summan på kreditcertifikat. Disciplinnämnden tycker att rådgivningen är olämplig för en kund som Linnea.

Men Exceed capital tonar ner riskerna med investeringen och skriver:

”Risken i genomförd investering motsvarar risken i en traditionell Sverigefond. Vi kan också konstatera att risken är i nivå med den risk som kund enligt rådgivningsdokumentationen önskat”.

Kundens signatur

InsureSecs disciplinnämnd anser att dokumentationen från rådgivningen inte visar att Linnea hade den höga kunskap och erfarenhet som krävs för att förstå riskerna med placeringen.

Företaget menar att det är kundens ansvar att komma med rätt uppgifter:

”I det här sammanhanget är det viktigt att vara medveten om att det endast är kunden som kan lämna information om lån, inkomst, målbild, riskvilja etcetera. Det är denna information som ligger till grund för rådgivningen. Avslutningsvis får kunden dokumentationen och godkänner genom sin signatur.”

Har gett avkastning

Företaget för också fram att Linnea Johnsson hittills fått regelbunden avkastning på 14,3 procent.

”Någon skada för kunden föreligger inte”, skriver företaget till SVT Nyheter.

Rådgivaren som var hemma hos Linnea anlitas inte längre som ombud för Exceed capital. Enligt folkbokföringen har han utvandrat och verkar inte längre vara verksam som kaptialrådgivare i Sverige.

Så funkar InsureSec

Branschorganisationen InsureSec har som syfte att upprätthålla ett förtroende för branschen gentemot kunder.

InsureSecs branschreglering bygger på frivilliga avtal mellan försäkringsförmedlare och InsureSec. 2 000 individuella försäkringsförmedlare och drygt 400 företag har ingått avtal om att följa branschregleringen.

Organisationens arbete består i huvudsak av att ta fram regelverk, göra lämplighetsprövningar vid ansökan om licens eller anslutning samt utreda och reglera efterlevnaden av reglerna.  Disciplinärenden avgörs av Disciplinnämnden för försäkringsdistribution som kan utdela varningar eller besluta om uteslutning.

Organisationen driver också ett förmedlarregister tillgängligt för allmänheten där det går att söka på en anslutna företag och personer.

Källa: InsureSec

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.