”Man gamblar med en äldre människas pengar”. Reine Johnssons dom är hård mot den kapitalrådgivning som hans mamma Linnea fick. Foto: SVT

Linnea, 73, råddes satsa i kreditcertifikat – kan förlora allt

Uppdaterad
Publicerad

Linnea Johnsson, 73, ville ha en trygg sparform för att dryga ut pensionen. Kaptialrådgivare fick henne att satsa nästan en miljon kronor av lånade pengar i kreditcertifikat – och hon riskerar att förlora allt.

– Man gamblar med en äldre människas pengar, säger sonen Reine.

Juni 2017 kom kapitalrådgivaren hem till Linnea Johnsson i Vallda, utanför Kungsbacka, för att diskutera omplaceringar av kapital.

Det slutade med att han fick henne att satsa 970 000 kronor av lånade pengar i kreditcertifikat, en finansiella produkt där du kan tjäna mycket pengar. Men du kan också förlora hela summan.

SVT har varit i kontakt med experter som menar att det här är en produkt du inte bör satsa på om du inte har hög kunskap och erfarenhet av avancerade placeringar och har en ekonomisk situation där du klarar att ta förlusten.

”Har aldrig ens ägt en aktie”

Enligt dokumentationen från rådgivningen framgår att Linnea hade god kunskap av komplexa placeringar – att hennes erfarenhet motsvarar komlexitetskategori fem på en sexgradig skala.

Helt galet, enligt sonen Reine Johnsson.

– Mamma har aldrig ens ägt en aktie i hela sitt liv. Hon hade fonder ett tag, men sålde dem för hon tyckte det var avancerat, säger sone Reine Johnsson som tycker att rådgivningen var rena skojeriet.

Exceed capital varnas

Han och Linnea har nu också fått svart på vitt att det var en olämplig rådgivning efter att branschens ”domstol” – InsureSecs disciplinnämnd för försäkringsdistribution – utdelat en varning till bolaget Exceed capital, som rådgivaren agerade ombud för. Får bolaget ett liknande fall till på sitt samvete riskerar det att uteslutas ur organisationen.

Men för Linnea Johnsson har varningen ingen större betydelse. Hon sitter kvar med sina satsade pengar i kreditcertifikaten som är låsta på en löptid av sju år. Hittills har dock investeringen gett regelbunden avkastning – 15,5 procent, enligt bolaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.