–Vi behöver får ut flaskorna och skjuta dem, säger räddningsledaren. Foto: SVTVisa alla (6)
Visa alla (6)

Bilverkstad totalförstörd efter brand i Falkenberg

Uppdaterad
Publicerad

En bilverkstad har totalförstörts under natten till måndagen. På grund av explosionsrisk har det hela förmiddagen varit ett avspärrat säkerhetsområde på 300 meter runt brandplatsen. Polisen fick på förmiddagen hjälp av militär och polisens insatsstyrka för att skjuta sönder en gastub i verkstaden.

Klockan 21.50 fick räddningstjänsten larm om brand på Badhusvägen i Falkenberg. Förloppet utvecklade sig snabbt till en fullt utvecklad brand. Det stod tidigt klart att byggnaden, som beskrivs som föreningslokal och garage, inte skulle gå att rädda.

– För oss har det handlat om en passiv räddningsinsats hela natten. Det innebär att vi har koncentrerat oss på att branden inte ska sprida sig till andra byggnader, säger räddningsledaren Mikael Svensson på måndagsmorgonen till SVT Nyheter Halland.

Säkerhetsområde spärrades av

På morgonen brann det inte längre med öppna lågor. Men det bedömdes finnas explosionsrisk på grund av att det förvarades en gasflaska, som används för svetsning, i byggnaden. Ett säkerhetsområde på 300 meter i omkrets från byggnaden var avspärrat.

Militär, polis och räddningstjänst tog i en samlad insats hand om uppdraget.

En splittersäker hjullastare från LV6 i Halmstad assisterade genom att få fram gasflaskan ur brandresterna. Polisen kom med bepansrad insatsbil och bombtekniker från Göteborg. Inne i bilen satt räddningstjänstens egna skyttar från Halmstad och sköt hål på gasbehållaren.

Bilreparation tros ha startat branden

Strax innan lunch var operationen över och avspärrningarna runt säkerhetsområdet kunde hävas.

Enligt polisen ska branden ha startat i samband med en bilreparation på söndagskvällen. Det ska ha pågått bilreparation med svetsning i lokalen när det började brinna på söndagskvällen.

– Det har läckt bensin och sedan var det någon form av gnistbildning som gjorde att det började brinna och det blev ett snabbt förlopp, säger Joakim Hansson vid polisens ledningscentral på morgonen.

Tre personer befann sig i lokalen när branden startade. En ska ha förts i väg med ambulans med lindriga brännskador.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer