Klicka på klippet för att se Peter Gyllander berätta hur Hallandstrafiken försöker få resenärer att använda munskydd – och varför de inte vidtar fler åtgärder. Foto: Alexandra Nordwall/SVT

Få använder munskydd i kollektivtrafiken: ”Upp till var och en att bestämma”

Uppdaterad
Publicerad

Så lite som var tionde bussresenär i Halland följer råden om munskydd, enligt en bedömning från Hallandstrafiken. Detta trots att det är över en månad sedan nya rekommendationerna infördes.

– Det personliga ansvaret är det viktigaste, säger Peter Gyllander, presschef vid Hallandstrafiken.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar sedan den 7 januari att man ska bära munskydd om man reser med kollektivtrafik under rusningstider. Detta efterlevs inte på bussar och tåg i Halland enligt Hallandstrafiken.

–  På bussarna i Halland så är det någonstans mellan 10 och 15 procent som använder munskydd. På tågen är det en lite högre siffra. Där ligger vi någonstans mellan 40 och 50 procent, säger Peter Gyllander vid Hallandstrafiken.

Färre unga pendlare använder munskydd

I Hallandstrafikens senaste redovisning från 8 februari till Länsstyrelsen om läget i kollektivtrafiken framkommer även:

  • Användandet av munskydd minskar i länet.
  • Användandet av munskydd är högre i södra Halland än i norra.
  • Medelålders pendlare har generellt högst användning av munskydd, ungdomar lägst.
  • Trängsel uppstår på enstaka turer i stadstrafiken i Halmstad, men utan något tydligt mönster.
  • Trängsel har också rapporterats på enstaka morgonavgångar med Öresundstågen norrut.

Uppgifterna bygger i huvudsak på busschaufförernas bedömningar.

Klicka på klippet för att se Peter Gyllander berätta hur Hallandstrafiken försöker få resenärer att använda munskydd – och varför de inte vidtar fler åtgärder.

Hur tycker du att det funkar med munskyddsråden i kollektivtrafiken?

Personal i kollektivtrafiken kan inte tvingas bära munskydd

Efter intervjun Hallandstrafiken om munskydd i kollektivtrafiken har vi fått den här kommentaren från en tittare:

"Som pendlare med Öresundstågen mellan Halmstad och Varberg hade jag önskat att ni ställde frågan till Hallandstrafiken varför inte ombordpersonalen använder munskydd. De går från resenär till resenär och är den som kommer närmst av alla, och jag har inget val att hålla distans."

Vi har vänt oss till Peter Gyllander, presschef på Hallandstrafiken, för att få svar på frågan:

– För ombordpersonal gäller samma rekommendation som för resenärer. De bör använda munskydd, men Hallandstrafiken kan inte tvinga dem eftersom vi inte arbetsgivare. Däremot framför vi i vår kontakter med SJ att det är vår önskan att personalen ska använda munskydd för att vara föredöme.

Det är SJ som kör Öresundstågen på uppdrag av Hallandstrafiken. SJ:s presstalesperson Anton Almqvist Källén svarar så här på vår fråga:

- Vi följer Folkhälsomyndigheten och rekommenderar vår personal ombord att bära munskydd under rusningstid. Men det är frivilligt.

Varför kan inte besluta att all personal SKA ha munskydd ombord på tågen?

- Eftersom det inte är reglerat enligt lag. Kommer det en sådan lagstiftning kommer vi att följa den då, säger Anton Almqvist Källén.

Nu stänger vi chatten och tackar för visat intresse! Ha en fortsatt trevlig kväll.

Milla Lennartdotter • Munskydd ska bäras när man inte kan undvika trängsel. Viktigt också att använda rätt typ av munskydd, inte sådan med utåtgående ventil!

Björn Andersson • Munskydd är meningslöst att ha. Det är bättre med med andningsskydd. Men det bästa är att dra en plastpåse över huvudet, visserligen dör du efter några minuter men du smittar ingen.

Kjell • Väldigt många använder munskydd på fel sätt
De har de i fickan och använder dom om och om igen, även de som har engångs.
Tycker att man skall informera mer om hur munskydd skall hanteras. Gäller både engångstyp och tygvarianten.

Thomas • Detta bevisar att svenskar inte alls är bättre än några andra på att följa frivilliga rekommendationer!

Thomas • Det är bevisat att munskydd definitivt minskar smittspridningen! Munskydd används i sjukvården just för att det minskar smittspridning, så det måste bli ett slut på all desinformation om att munskydd inte minskar smittspridningen!

Kenneth • Bra!

Gösta • Ja du Lisa, antal smittade och döda i Tyskland per capita är ju en bit ifrån svenska siffror. Det kanske fungerar med munskydd ändå?

Henning Timell • Munskydd är ett perfekt tillägg till andra åtgärder som håll avstånd bägge viktiga för att bekämpa smittspridning Kolla andra länder i Europa och Lär

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.