Bella Forss är ute på promenad med getterna på gården i Grimeton. Foto: SVT

Få ro i själen med hjälp av getter

Uppdaterad
Publicerad

Att gå på promenad med en get kan vara nyttigare än man tror. Så nyttigt att patienter med utmattningssymtom i Halland sen i höstas kan få sådana aktiviteter på remiss. I bland annat Grimeton bedrivs så kallad grön rehabilitering med hjälp av just djur och natur.

– De ger så mycket kärlek och man får så mycket tillbaka när man till exempel står och ryktar dem. Man känner deras lugna energi, de är väldigt harmoniska, säger Bella Forss om hästarna på gården.

Hon är en av sju deltagare på Grön hälsa och rehab i Grimeton. Grön rehabilitering innebär en chans för människor att komma ut i naturen, odla grönsaker och umgås med djur. 

Något som har visat sig ha en positiv effekt för människor med bland annat stressrelaterad sjukdom.

– Det har hjälpt mig väldigt mycket. Jag har blivit mycket piggare och orkar göra mer hemma, säger Bella Forss som under en längre tid haft problem med psykisk ohälsa.

Verksamheter som bedriver grön rehabilitering finns i hela landet. Bland annat har patienter i Skåne under en längre tid kunnat få grön rehab på remiss – men nu har alltså turen kommit till Halland.

Roligt och ovanligt med getter

För Bella Forss är det speciellt djuren på gården som fått henne att må bättre.

– Det går inte riktigt att beskriva men de ger en någonting väldigt speciellt, säger hon.

För henne är hästarna favorit men en annan aktivitet som uppskattas av deltagarna är getpromenaderna.

– Människor tycker att det är lite roligt och ovanligt att gå ut och gå med getter. Att gå med hundar vet ju alla men att gå med getter... och getterna tycker också att det är kul, säger Gill Croona, verksamhetschef på gården.

”Våra hjärnor är kvar på stenåldern”

Gill Croona har drivit grön rehab hemma på sin gård i nästa fem år. Att sjukvården i Halland nu har valt att remittera patienter till gårdar som hennes ser hon som ett tecken på att vården har insett vilka positiva effekter rehabilitering i naturen kan ha.

– Vi är inte skapta för stadsliv, datorer och kontorslandskap. Våra hjärnor är fortfarande kvar på stenåldern. Vi mår bra av att vara ute, se utsikter, känna luft och höra prassel av löv. Det är sådant som vi alltid har vetat men nu är forskningen ikapp, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Grön rehab

Mer i ämnet