Rebecka Kvint är journalist på hallands Nyheter, och inte särskilt förvånad över att Stampenkoncernen får nya ägare. Foto: Anna Oscarson

Facket på Hallands Nyheter om att koncernen köps upp

Uppdaterad
Publicerad

Stampen Media, däribland Hallands Nyheter och Hallandsposten ingår, köps upp av en norsk mediekoncern.
– Norge har en tradition av lokal journalistik. Nu är det upp till bevis, säger Rebecka Kvint, facklig representant och journalist på Hallands Nyheter.

Stampen meddelade själv under fredagen att koncernen köps upp av en norsk mediekoncern. Men enligt Göteborgs-Posten är det inte aktuellt med några rationaliseringar inom de västsvenska Stampen-tidningarna.

Rebecka Kvint är facklig representant för Journalistförbundet och journalist på Hallands Nyheter. Hon är inte förvånad över affären.

Hur reagerade du på beskedet?

– Det är helt och hållet väntat. Vi visste att vi var till salu, frågan har snarare varit vem eller vilka som går in som köpare, säger hon.

Vad har du fått för reaktioner från kollegor?

– Vi journalister som arbetar på HN är försiktigt positiva och undrar såklart hur det kommer att påverka oss. Vi är medvetna om att vi jobbar i en föränderlig bransch.

Hur de nya ägarna kommer att påverka tidningen är för tidigt att gissa eller säga något om, menar Rebecka Kvint.

– Vi har inte fått någon information om förändring i det dagliga arbetet, utan löften om att man vill satsa på journalistik. Många norska mediehus har lyckats väl med digitalisering och att nå läsare, säger Rebecka Kvint.

Tradition av lokal journalistik

Stampen har de senaste åren haft en skakig resa med en rekonstruktion som pågick under 2016 och 2017. Sedan dess säger man sig ha fått ordning på ekonomin och man satsar nu framåt bland annat genom en rad nyanställningar. Och Rebecka Kvint välkomnar alla satsningar.

– Det är bra att det kommer in mer kapital. Rekonstruktionstiden var en prövning, men därefter har vi landat i något nytt och vi har landat väl, säger hon.

Hon fortsätter:

– Jag har uppfattat det som att Norge har en gedigen tradition av lokal journalistik. Ägarna säger att de vill satsa och utveckla journalistiken – nu är det upp till bevis.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stampen

Mer i ämnet