Björn Jingblad. Foto: SVT

Facklig förvåning: Finns ingen kritik mot Jingblad

Uppdaterad
Publicerad

Laholms beslut att stänga av socialchefen tar anställda på sängen.

Hemlighetsmakeriet fortsätter om orsakerna till att socialchefen i Laholm, Björn Jingblad, förra veckan stängdes av från sin tjänst.

Läs mer: Socialchefen i Laholm stängs av

Själv är socialchefen oförstående och säger till SVT Nyheter Halland att han fortfarande inte fått riktigt klart för sig vad grunderna för avstängningen är. 

– Det är väldigt vaga anklagelser som jag fått muntligt på telefon. Jag väntar fortfarande på en formell skriftlig motivering till varför jag stängs av, säger han.

Förvånade är man också inom fackliga kretsar.

”Finns många frågor”

Fackförbundet Vision har medlemmar på socialförvaltningen som är direkt underställda socialchefen. Den lokala fackliga företrädarenAnders Sköld är förvånad över avstängningen.

– Vi har aldrig haft anledning att rikta kritik mot hans sätt att leda organisationen. Jag har aldrig fått några sådana signaler. Det här är ett stort frågetecken för vår del, säger Anders Sköld.

Vad det innebär för situationen på socialförvaltningen att chefen plötsligt är borta är för tidigt att säga, menar han. Det finns en biträdande socialchef som träder in.

– Alla verkar vara lika ställda av det här. Det finns förstås många frågor, säger Anders Sköld.

Socialchefen Björn Jingblad själv har vänt sig till sitt fackförbund Akademikerförbundet för råd om hur han ska hantera situationen.

Kommunchefen Nils Danred är den som fattat beslutet att stänga av socialchefen. Han vill inte kommentera detaljerna på grund av att det handlar om en enskild anställd.

Det vill inte heller kommunstyrelsens ordförande Elisabet Babic (M).

Kommunens förhandlingschef Jakob Widström är också involverad i hanteringen. Inte heller han vill kommentera orsakerna till avstängningen.

– Det vore oetiskt att gå in på detaljer i ett personalärende, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.