Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här vill fiskevårdsföreningen se skyddsjakt på skarv för att skydda laxen. Följ med till Fylleån och träffa Magnus Eliasson från Simlångsdalens FVO. Foto: SVT/Simlångsdalens FVO

Fågelskådare mot fiskare i domstol – stopp för skyddsjakt av skarv i Fylleån i Halmstad

Uppdaterad
Publicerad

Skarven hotar laxen, säger sportfiskarna. Men nu är skyddsjakten stoppad i domstol.

– Vi ser ingen annan förklaring till varför laxen minskar, säger Magnus Eliasson, Simlångsdalens FVO, som nu vill få upp ärendet till Högsta förvaltningsdomstolen.

Länsstyrelsen har beviljat skyddsjakt på Skarv i Fylleån i Halmstad. Men beslutet överklagades av Halmstads ornitologiska förening som fått rätt i Kammarrätten.

Dom i Högsta förvaltningsdomstolen kan bli vägledande

Fiskevårdsföreningarna Fylleåns FVO, Älvasjön Fiskeområde och Simlångsdalens FVO har överklagat med förhoppningen att få prövningstillstånd i Högsta Förvaltningsdomstolen.

– På det viset kan det i allra högsta grad bli vägledande men åt vilket håll det blir kan jag inte svara på, säger Martin Broberg, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen Halland.

Ökning av skarv inte statistikt säkerställt

Enligt Fredrik Haas på Lunds universitet, medförfattare till årsrapporten för övervakning av fåglarnas populationsutveckling från 2022, går det inte att statistiskt säkerställa en ökning av skarv de senaste tio åren, men menar att det syns en ökning över tid i landet.

– Den har ökat i antal, det är ingen nyhet att den ökar i svenska vatten, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför överklagade Halmstads ornitologiska förening skyddsjakten av skarv i Fylleån. Se ordförande Anders Wirdheim förklara. Foto: Peter Osterberger/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.