Fågelinfluensa upptäckt utanför Kungsbacka

Uppdaterad
Publicerad

Fjäderfän på en gård utanför Kungsbacka har konstaterats smittade av fågelinfluensa, enligt länsstyrelsen. Nu har ett restriktionsområde upprättats en mil runt gården.

Det var på måndagen den 1 mars som en fjäderfäbesättning utanför Kungsbacka konstaterades vara smittad med fågelinfluensa typ H5N8. Alla som håller fjäderfän uppmanas vara uppmärksamma på förändringar hos fåglarna.

Inga djur får lämna gården

De smittade fåglarna är avlivade och nu pågår sanering av byggnaderna. Jordbruksverket har också beslutat om spärrförklaring, vilket betyder att inga djur eller djurprodukter får lämna anläggningen utan Jordbruksverkets tillstånd.

Höjd skyddsnivå

Restriktionsområden har också upprättats på tio respektive tre kilometer runt gården i Kungsbacka kommun, i båda områdena gäller nu skyddsnivå 3, vilket innebär att alla fjäderfän ska hållas inomhus och skyddas från all kontakt med vildfågel.

Under vintern har Småland drabbats hårt av fågelinfluensan, så här ha Hallands länsveterinär då:

Detta är fågelinfluensa H5N8

  • En så kallad högpatogen fågelinfluensa, vilket innebär att den är mycket smittsam och att fjäderfän snabbt blir mycket sjuka och dör.
  • Länsstyrelsen uppmanar alla som håller fjäderfän att vara observanta på förändringar hos fåglarna. exempelvis på plötsliga dödsfall eller annat avvikande.

Källa: Länsstyrelsen i Halland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.