Tusentals värphöns avlivades igår på grund av influensautbrottet. Foto: Niclas Wimmerberg/SVT.

Fågelinfluensa på gård i Kalmar län – tusentals värphöns avlivas

Uppdaterad
Publicerad

Fågelinfluensa har konstaterats på en gård för fjäderfä i Kalmar län. Gården är Sveriges största äggproducent och tusentals värphöns i ett stall isolerades och avlivades under måndagen.

Jordbruksverket har spärrat av gården och upprättat ett skyddsområde med en radie av tre kilometer runt gården. Gården har totalt nio stall med tusentals värphöns i varje stall, och det är i ett av stallen som fågelinfluensa hittills hittats.

– Igår avlivades det stallet där smittan konstaterades och sen fortsätter vi att avliva i närliggande stallen under dagen, säger Katharina Gielen som är biträdande avdelningschef på djuravdelningen på Jordbruksverket.

Aggressivt virus

Fågelinfluensan är mycket smittsam mellan fåglar och sprids via vilda fåglar som blivit smittade eller fåglar som flyttas mellan olika besättningar. Viruset är inte farligt för människor, men kan vara förödande att få in i fågelbesättningar.

Fallet i Kalmar län är det fjärde sedan årsskiftet och det första utanför Skåne.

– Det verkar vara en väldigt aggressivt virus typ av fågelinfluensa i år där de ganska snabb dör, säger Katharina Gielen.

Gården där smittan kommit in är Sveriges största äggproducent med miljoner värphöns i besättningen. SVT har sökt kommentar från den aktuella gården som hänvisar alla frågor till Jordbruksverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.