Gården i Kalmar län som fått in fågelinfluensa har tusentals värphöns. Foto: Gunnar Lundmark/ TT

Länsstyrelsen varnar fågelägare efter influensautbrott

Uppdaterad
Publicerad

Nu går länsstyrelsen ut och uppmanar fågelägare att hålla extra god uppsikt över sina fjärderfän. Detta efter måndagens besked att en stor besättning med värphöns i Kalmar län fått in fågelinfluensa.

Gården som drabbats av fågelinfluensan är Sveriges största äggproducent med en stor värphönsbesättning. Länsstyrelsen Kalmar län publicerade på tisdagsförmiddagen ett facebookinlägg där de varnar för influensan samt ber allmänheten om hjälp att sprida budskapet.

”Vi behöver din hjälp! Tagga alla du känner som har hobbyhöns eller tamfåglar. Viktig information nedan!”  skriver de i början av inlägget.

Håll isär tama och vilda fåglar

Då sjukdomen är mycket smittsam mellan fåglar ber nu länsstyrelsen alla fågelägare att vara uppmärksamma, försiktiga samt följa Jordbruksverkets råd. Länsstyrelsen skriver att det viktigaste du som djurägare kan göra är att förhindra kontakt mellan dina fåglar och vilda fåglar.

Skyddsnivå 2 för fågelinfluensa är införd i hela Sverige sedan november förra året. Utbrottet på gården i Kalmar län är det fjärde sedan årsskiftet och det första utanför Skåne.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer