Lars Fröding är kommunchef i Falkenberg. Foto: SVT/Pressbild

Falkenberg föreslår besparingar på 52 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

I det pågående budgetarbetet har tjänstemännen på Falkenbergs kommun fått i uppgift att ta fram förslag på besparingar. Det senaste förslaget omfattar 52 miljoner kronor. – Det är inget revolutionerande, säger Lars Fröding, kommunchef i Falkenbergs kommun.

Arbetet med budgeten för 2019 pågår för fullt i Falkenberg och på politikernas bord ligger nu ett förslag från tjänstemännen: nedskärningar på totalt 52 miljoner kronor i kommunens verksamheter.

– Med en så stor ekonomi som en kommun har ligger det hela tiden i vårt uppdrag att hitta effektiviseringar. Vi har alltid ansträngt oss för att klara den budget vi har och vi har alltid en plånbok att förhålla oss till. Det är inget revolutionerande, säger kommunchefen Lars Fröding.

Skolspar i Falkenberg

Beslut i november

Verksamheterna som omfattas är socialnämnden, barn- och utbildningsnämnden, kultur- och fritidsnämnden, tekniska nämnden och servicenämnden. Enligt det uppdrag som de fått av kommunstyrelsen ska alla ta fram förslag på motsvarande två procent av budgetramen.

Betyder det här att politikerna har fått indikationer på att kommunen kommer ha mindre pengar att röra sig med?

– Nej, det visar på att våra högsta beslutande politiker tar ansvar för den situation vi befinner oss i. Vi har en befolkningsstruktur som gör att vi måste vara mer effektiva, svarar Lars Fröding.

Efter att förslagen godkänts av politikerna i de olika nämnderna presenteras de i budgetberedningen, som drar igång den 23 september. Den 26 november fattas ett slutgiltigt beslut i fullmäktige. Den verkställs under 2020.

Hallands Nyheter var först med att skriva om nyheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolspar i Falkenberg

Mer i ämnet