Lärarförbundets representant Fredric Hillertz är bekymrad över förslagen på besparingar. Foto: SVT

Så föreslås kommunens kostnader för skolan minska

Publicerad

Falkenbergs kommun ska minska sina kostnader och flest antal miljoner ska förslagsvis tas från skolverksamheten. Fredric Hillertz på Lärarförbundet menar att det finns en del kontroversiella förslag i förvaltningens lista.

Alla nämnder i Falkenbergs ska ge förslag på hur de ska minska kostnaderna med 2 procent. Eftersom barn- och utbildningsförvaltningen, med en budget på cirka 1,1 miljard kronor, står för de största utgifterna är det åtminstone i teorin även där flest miljoner ska sparas – nämligen 22,8 miljoner.

I skolchefen Stigert Petterssons lista med tänkbara besparingar görs den största, fem miljoner, på skolmaten. Men det finns fler kontroversiella förslag menar Fredric Hillertz på Lärarförbundet.

– Exempelvis att köpa färre tjänster från serviceförvaltningen. Risken är att lärare i förskolan och fritids får plocka fram mat istället för att ha undervisning av barnen. Det är ett otroligt feltänk och slöseri med kompetens i en tid av lärarbrist, säger han.

Med en sådan åtgärd räknar förvaltningen med att spara 1,8 miljoner. Ett annat förslag som gör att facket höjer på ögonbrynen är en besparing på 3,5 miljoner för inköp och fortbildning.

– Problemet är att man redan i förra besparingen dragit ner på läromedelskostnaden. Och om vi har ipads och inte kan köpa licenser för läromedel så är verktyget ganska meningslöst, säger Fredric Hillertz.

Byskolor kan vara i fara

Även för lokalkostnader föreslås besparingar och den stora frågan är om skolorna på landsbygden nu får stryka på foten. En besparing på fyra miljoner kronor ses som möjlig genom förändring av organisationen.

– Det går inte att läsa den punkten utan att tänka att här handlar det om att man kanske vill stänga vissa enheter, säger Fredric Hillertz.

Även på vuxenutbildningen och gymnasieskolan föreslås besparingar på sammanlagt 4,4 miljoner kronor.

– De funderar helt enkelt på att utarma gymnasieskolan. Man vill minska elevernas möjligheter att välja olika inriktningar och valmöjligheter. Det kommer så klart få effekter för antalet anställda, säger Fredric Hillertz.

Enligt uppdragets anvisningar ska förslagen i ”möjligaste mån inte påverka personaltätheten i skola och omsorg”. Besparingar ska helst göras möjlig med hjälp av ny teknik. Men i nuläget är det inte helt klart, även för de insatta, vilka besparingar som är aktuella.

– Det är skrivet väldigt luddigt, säger Fredric Hillertz.

I klippet ovan hör du mer om hur han ser på förslagen.

På fredag, den 13 september, ska alla nämnder presentera sina beslut till förslag.

Förslag på besparingar inom barn- och utbildning (kronor)

Visa

Minskad ambition kost: 5 miljoner

Minskad köpt tid från  serviceförvaltningen: 1,8 miljoner

Minskad budget för inköp fortbildning: 3,5 miljoner

Kvalitets- och utvecklingsavdelningen: 600 000

IT-licenser: 300 000

Administration: 1,6 miljoner

Dagbarnvårdare: 1 miljon

Samordning stängningsveckor: 100 000

Strukturersättning: 500 000

Strukturförändringar grundskolans verksamhet: 4 miljoner

Generella statsbidrag: 1,2 miljoner

Strukturförändring frivilliga skolformer: 4,4 miljoner

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skolspar i Falkenberg

Mer i ämnet