Ordförande i barn- och utbildningsnämnden Peter Dygården (S) om nedskärningarna. Foto: SVT

Ja till nedskärningar inom skola och förskola

Publicerad

Avveckling av öppna förskolan i Ullared och Stenfalkens förskolas lokaler, samt flytt av elever i årskurs 4 till 6 på Årstadskolan till Söderskolan. Det är några av besparingarna som Falkenbergs skolpolitiker i dag säger ja till.

Kommunstyrelsen har gett barn- och utbildningsnämnden i uppdrag att ta fram en handlingsplan för att nå ett ekonomiskt överskott 2019. Utbildningsförvaltnings förslag var att bland annat stänga öppna förskolan i Ullared helt, stänga ner Stenfalkens förskolas lokaler, minska öppettiderna på Nattugglan och minska antalet dagbarnvårdare.

Verksamhetsanpassningarna motsvarar drygt 12 miljoner kronor och är tänkt att balansera ut underskottet som finns inom nämnden. Peter Dygården (S) är ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Falkenbergs kommun.

– Årstadskolan är de som kommer få mest påverkan eftersom att det är klasser som kommer få flytta. Sen kommer det bli mindre bio och teater, men förhoppningsvis kommer det inte påverka våra kärnverksamheter, säger Peter Dygården (S).

”Välbalanserat förslag”

Att det ska finnas F-6 till 9 organisation på samtliga skolor i Falkenberg har beslutats i kommunfullmäktige. Vilket även var en av de frågor som Socialdemokraterna gick till val med.

– Jag vet att vi har gått till val med detta men det är ett välbalanserat förslag som förvaltningen la. Det löser en del bekymmer med ekonomin och nämnden var enad om att vi vill göra denna förändring. Vi har skickat ärendet vidare till kommunfullmäktige att få ett beslut om att frångå det beslutet som fullmäktige tidigare tagit, säger Peter Dygården (S).

Vill spara den öppna förskolan

Under barn- och utbildningsnämndens möte presenterade Moderaterna och Centerpartiet ett annat förslag. I förslaget föreslår de att Falkenbergs satsning på att göra eleverna mer tekniska från tidig ålder inte ska läggas på is. Tore Holmefalk (C) är andre vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

– Vi vill ha kvar den öppna förskolan i Ullared, då vi tycker att det är viktigt att det finns sådan service i inlandet. Sen tycker vi att det är viktigt att ungdomarna från tidig ålder hittar intresse för teknik, säger Tore Holmefalk (C).

Nu går ärendet vidare till kommunsstyrelsen.

I klippet ovan kan du höra ordförande i barn- och utbildningsnämnden om nedskärningarna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skolspar i Falkenberg

Mer i ämnet