Georgia Ferris (KD) är ordförande i nämnden för kultur, teknik och fritid i Falkenbergs kommun. I klippet berättar hon om varför hon tycker att kommunen nu är en fristad för förföljda konstnärer. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Falkenberg först ut som kulturfristad: ”Viktigt för demokratin”

Uppdaterad
Publicerad

Fristäder är en internationell insats för att stödja förföljda och hotade konsntärer. I Sverige finns sedan tidigare 25 stycken, men Falkenberg är först ut i Hallands län. Georgia Ferris (KD), nämndordförande i kultur, fritid och teknik, vill att fler konstnärer ska kunna komma till kommunen i framtiden.

– Konstnärsskap är en viktig del av vår demokrati. Vi i Falkenberg kände att vi kunde bidra för att säkerställa att konstnärer kan fortsätta utöva sin konst, säger Georgia Ferris.

Fristaden bygger på ett samarbete mellan kommunen, regionen och Artist Protection Fund.

I klippet hör du Georgia Ferris (KD) berätta om varför kommunen vill erbjuda konstnärer en fristad

Artist Protection Fund (APF)

Ett program skapat av Institute of International Education. Syftet är att stötta och skydda hotade konstnärer genom att placera dem i säkra länder under olika myndigheters ansvar. På så sätt ska konstnärerna fritt kunna fortsätta sitt arbete.

APF har tillgång till ett brett nätverk av konstnärer världen över och hjälper dem att komma i kontakt med värdländer.

Källa: APF

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.