Falkenberg hoppar av kritiserat laxprojekt – har spenderat nästan hela bidraget

Publicerad

För sex år sedan fick Falkenbergs kommun en miljon kronor av länsstyrelsen i en satsning på laxen i Stockån. Sedan dess har inga fysiska åtgärder genomförts, och nu hoppar kommunen av projektet. Nästan hela miljonbidraget har dock redan spenderats.

Pengarna skulle gå till att skapa fri vandringsväg för laxen i Stockån, förbi kvarndammen i Okome. Men sex år efter miljonbidraget har inga fysiska åtgärder gjorts, och det mesta av pengarna har kommunen lagt på konsultutredningar.

– Det var mer komplicerat än vi trodde, säger Josefine Eirefelt, hållbarhetschef på Falkenbergs kommun, som en förklaring till att kommunen nu hoppar av.

Starta klippet för att höra mer om varför Falkenberg avslutar kommunens medverkan i projektet och vad det innebär.

Ovanligt agerande

Länsstyrelsen betecknar kommunens val att hoppa av projektet, efter sex år, som ovanligt.

– Man kan ju fundera på hur mycket man behöver utreda för att vidta en sådan här åtgärd, säger Karin Valtinat, biträdande enhetschef på Länsstyrelsen Halland till SVT nyheter Halland. Länsstyrelsen ifrågasatte redan i höstas kommunens långsamma handläggning av projektet.

Nu kommer länsstyrelsen att vända sig till Deromekoncernen som äger kvarndammen i Okome, för att sedan lämna in en ansökan till Mark- och Miljödomstolen om att få riva delar av dammen för att skapa en vandringsväg för laxen.

Företaget Derome väljer att inte kommentera ärendet i dagsläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.