Vivab och Hem använder olika modeller för utsortering av matavfall.

Falkenberg och Varberg kan – men inte Halmstad

Uppdaterad
Publicerad

Hittills sorterar knappt hälften av Halmtadsborna ut sitt matavfall i de särskilda gröna påsarna sedan den optiska utsorteringen drog igång i mitten av förra året. Men i grankommunerna Falkenberg och Varberg är det betydligt fler som separerar sitt matavfall från övriga sopor.

I Falkenberg och Varberg sorteras matavfall ut i en särskild brun papperspåse som sedan slängs i ett brunt kärl. Utsorteringen, som startades upp succesivt 2014 och 2015, är frivillig.

Ändå har 75-80 procent av invånarna i de båda kommunerna valt att aktivt slänga sina matrester i den bruna påsen.

– Vi tycker att det fungerar bra men det är inte alla som uppskattar de burna påsarna, säger Malin Persson, avfallsstrateg på Vivab.

Men i Halmstad går det trögt. Knappt hälften av invånarna har anammat systemet med den gröna påsen, som är ämnad för matavfall.

Målet är att mellan 80-90 procent ska sortera ut sitt matavfall.

– Det är faktiskt svårt att förstå varför inte alla gör det. Det är ju inte särskilt svårt och det gör stor miljönytta på flera sätt, sa Anders Bredfell kommunikationschef på Halmstads energi och miljö, i en intervju med SVT Nyheter Halland förra veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.