Det var många på sociala medier som valde att kommentera SVT:s nyhet om att det slarvas med vad som slängs i de gröna påsarna i Halmstad. Foto: SVT

Många reaktioner efter artikel om sopsortering

Uppdaterad
Publicerad

Efter nyheten om att invånare i Halmstads kommun slarvar med utsorteringen av matavfall och använder den gröna plastpåsen till annat än bara matavfall var det många som reagerade på sociala medier.

På fredagen berättade SVT Nyheter Halland att utsorteringen av matavfall i Halmstads kommun fungerar dåligt. En del invånare väljer att slänga annat än matavfall i de gröna plastpåsarna, vilka är ämnade för just matrester.

I förlängningen innebär det att den restprodukt som blir kvar efter att matavfallet rötats och bildat biogas inte kan användas på åkermark som gödsel som det är tänkt.

Reaktionerna på nyheten var många på Facebook:

”Ja, hur är människor funtade? Skärp er Halmstadbor! Är det matavfall så ska inget annat läggas däri! Vi måste ALLA hjälpas åt med att återvinna!”

– Franciska Uggla

”Dåligt. Själv sorterar jag allt. Men tror att dessa bruna påsarna hade varit bättre. Dom har sådana i Helsingborg med.”

– Suvi Meriläinen

”Visste man ju från början, att det inte skulle funka. Inte klokt vad dom slösar med våra skattepengar. Struntar i dom gröna påsarna tills det fungerar.”

– Ingrid Göransson

”Hur svårt kan det vara? Skärpning Halmstadsbor!”

– Anna L Johansson

Nöjd med Vivabs modell

I Varberg och Falkenberg är systemet ett annat. Där utsorteras matavfall i bruna papperspåsar, vilka seda slängs i ett eget kärl.

”Är väldigt nöjd över hur Falkenberg och Varberg har löst det: en egen tunna (brun) till de bruna pappåsarna som man lägger komposten i. Svårare än så är det inte.”

– Vicky Johansson

Såhär funkar utsorteringen av matavfall i Halmstad

Matrester, kaffesump med filtret, frukt- och grönsaksrester, ben och äggskal med mera slängs i den gröna påsen.

De gröna påsarna finns att hämta i de flesta livsmedelsbutiker runtom i kommun.

När påsen är full, knyt den med en dubbelknut så att inte matrester spills ut ur påsen.

Släng sedan påsen i ditt vanliga sopkärl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.