Alex Andersson har hittills kört två deltävlingar i STCC. Den tredje blir på hemmaplan. Foto: Kristian Åkergren/SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Falkenbergaren Alex Andersson kör STCC för hemmapubliken

Publicerad

Han är den enda Falkenbergaren som kör STCC 2018. Under lördagen och söndagen bränner 26-årige Alex Andersson gummi på Falkenbergs motorbana i det traditionella Västkustloppet – något som länge varit hans livs stora dröm.

– Detta är ju någonting som jag har sett fram emot precis hela livet. Att nu få vara en av förarna och få representera både klubben och kommunen på hemmaplan i högsta divisionen är en känsla som är svår att ta på. Det blir det största jag har gjort, säger Alex Andersson.

Redan som ung började han köra gokart och klättrade snabbt i klasserna. När han var i 15-årsåldern sadlade han om till de större bilarna.

Känner viss trygghet

– Resan hit har varit tuff. Jag har kört på motorbanan i Falkberg förut fast i andra klasser. Det här blir verkligen top of the line, säger Alex Andersson.

Hittills har han kört två deltävlingar. Premiären på skånska Ring Knutstorp tycker han var bra då han knep 12e plats av 21 möjliga. Den andra tävlingen i Anderstorp beskriver han snarare som ett bottennapp då bilen gick sönder redan i första racet. Eftersom tävling tre sker på mark han praktiskt taget växte upp på känner han en viss trygghet.

Fjärde Falkenbergsföraren

– Det är absolut en fördel med stödet från publiken och att jag känner till banan. Samtidigt tävlar jag mot Sveriges tuffaste förare och efter tre varv är de lika inne i banan som jag, förklarar han.

Det är relativt ovanligt med Falkenbergsförare inom STCC. Alex är den fjärde i raden någonsin. De övriga förarna är välkända namn för motorintresserade; Peggen Andersson, Fredrik Larsson och Marcus Annervi.

– Väldigt roligt att ta vid stafettpinnen och ha någon lokalbo på startplattan, säger 26-åringen.

Siktar på topp tio

Och i helgen är det alltså dags. Alex Andersson menar att han har en bra magkänsla.

– Målet är att vara topp tio. Teamet har stenkoll och jag har koll på banan. Lyckas vi knyta ihop påsen tror jag att det blir en riktigt grym helg, säger Alex Andersson.

Under lördagen körs kvalet och på söndagen är det dags för de lopp som ingår i SM-serien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer