Det skiljer drygt 20 år mellan bilderna. Men de är tagna på samma plats på Falkenbergs Motorbana och visar far och son Andersson. Foto: Privat/SVT

Så hamnade Alex i motorsportvärlden

Publicerad

Resan började med gokart. Därefter gick det undan för Alex Andersson. Han klättrade snabbt i klasserna och snart blev det naturliga steget att börja köra racingbilar. Och en av de viktigaste stöttepelarna i karriären har varit hans egen pappa, som själv var racingförare på 80-talet.

Begreppet ”sådan far sådan son” passar alldeles utmärkt in på Alex Andersson och hans 63-årige pappa Leo Andersson.

På 80-talet var Leo ett välkänt Falkenbergsnamn inom svensk banracing. Han var en högt rankad förare i Formel 3 och blev Svensk Mästare 1983 när han vann SM under Västkustloppet. Samma år deltog han i VM i Macau och året därpå knep han femte plats i EM på Ring Knutstorp.

Började med gokart

Alex föddes i slutet på sin fars karriär. Men redan i ung ålder visste sonen vad han skulle ägna sitt liv åt.

– Jag hade aldrig stått här utan min pappa. Han lotsade mig och min bror upp genom gokart för att vi skulle köra Formel-bilarna, säger han.

För Leo betyder det mycket att nu se sin son köra på samma bana som han själv racade fram på för 35 år sedan.

Känner stolthelt

– Det är en enorm känsla för mig. Bara att komma till STCC är fantastiskt bra gjort av min son, så det är jag stolt över, säger den före detta Formel 3-föraren.

Vad tror du om din sons chanser i helgen?

– Jag önskar att det går hur bra som helst. Men det är tufft i den här klassen. Det kan hända mycket i racing. Visst känner man sig lite nervös, men det hör till i motorsporten, svarar Leo Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer