Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Men kvinnojouren i Falkenberg är fast beslutna om att fortsätta driva skyddat boende trots de ökade kraven. Vad tycker kvinnojouren om reglerna de nya reglerna? Se vad verksamhetschefen säger i klippet. Foto: Anton Johansson/SVT

Falkenbergs kvinnojour kämpar för att kunna erbjuda skyddat boende

Uppdaterad
Publicerad

Från den 1 april gäller nya krav för att få driva skyddat boende för våldsutsatta kvinnor och barn. De skärpta kraven innebär att de boenden som i dag drivs av kvinnojourer i Halmstad och Varberg stängs. I Falkenberg försöker kvinnojouren däremot fortsätta.

– Vi är positiva till att det sätts ramar för vad ett skyddat boende ska tillhandahålla, säger Donjeta Mlinaku, verksamhetschef på Falkenbergs kvinnojour.

Förändringen innebär att ett skyddat boende nu ska bedrivas i enlighet med socialtjänstlagen och behöver tillstånd av Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.

Därför har de ambition att fortsätta

Den huvudsakliga anledningen till att Falkenbergs kvinnojour har ambition att fortsätta, samtidigt som Halmstads och Varbergs kvinnojourer avvecklar sina boenden, handlar främst om vilka ekonomiska och personalmässiga resurser respektive jour har.

Senare under fredagen meddelade Linda Dyhre Holm, verksamhetsansvarig för Kungsbacka kvinnojour, att även de stänger sitt skyddade boende. Något som Norra Halland var först med att rapportera. Beslutet motiverades bland annat av de nya kraven.

– Men även att vi den senaste tiden har haft få placeringar, säger Linda Dyhre Holm.

I klippet berättar Donjeta Mlinaku om varför Falkenbergs kvinnojour vill fortsätta driva skyddat boende

NY LAGSTIFTNINGEN FÖR SKYDDANDE BOENDEN

• Att tillståndsplikt för att driva skyddat boende ska utfärdas av Inspektionen för vård och omsorg (IVO) kommuner och regioner som bedriver skyddat boende ska även anmäla detta till IVO.

• När ett barn följer med till ett skyddat boende ska det göras en individuell bedömning av barnets behov av stöd- och hjälpinsatser.

• Det skyddade boendet ska hålla en god kvalité på verksamheten.

• Att skyddat boende ska ingå som en placeringsform i socialtjänstlagen.

• Den som redan bedriver verksamhet måste göra en ansökan om tillstånd hos IVO senast den 1 augusti 2024 för att få fortsätta bedriva verksamheten i väntan på beslut från IVO.

• Kommuner och regioner som i egen regi bedriver skyddande boenden ska anmäla detta till myndigheten.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.