Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Har inte förutsättningar för högre bemanning” – trots att Kvinnojouren Viktoria ännu inte vet vad de nya kraven kommer att innebära har de valt att stänga sitt skyddade boende. Ordförande Zandra Dukuly berättar varför. Foto: Rebecka Block/SVT

Kvinnojouren Viktoria i Halmstad stänger skyddat boende – efter nya krav

Uppdaterad
Publicerad

Snart kan nya krav komma på skyddade boenden. Föreningsdrivna Kvinnojouren Viktoria i Halmstad tror inte att de har råd att nå upp till dessa.

Nu har de valt att stänga sitt skyddade boende – trots att det leder till mindre bidrag till den kvarvarande verksamheten.

Från 1 april kan högre krav på bemanning på skyddade boenden gälla. Regeringen lade i oktober fram förslag om tillsynsplikt och kvalitetskrav för skyddade boenden, bland annat för våldsutsatta kvinnor och barn. Riksdagen ska ta beslut i februari.

En ökning av skyddade boenden har gjort att kommuner har haft svårt att bedöma och följa upp kvalitén på skyddade boende, står det i propositionen. Med förslaget hoppas regeringen få bort oseriösa aktörer från marknaden, som tidigare varit oreglerad.

Svårt att klara ökad bemanning

Men ordförande för Kvinnojouren Viktoria, Zandra Dukuly, befarar också att den nya lagen kommer leda till krav på dygnet runt-bemanning, något som de som förening inte kan leva upp till.

I dagsläget har de två anställda – en timanställd och en på 75 procent.

SVT har intervjuat Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) – och hon står fast vid att det är rätt att inför nya krav. Hör vad hon tänker om att boendet lägger ner med anledning av kraven.

Nedläggningen av det skyddade boendet innebär nu att de får minskat bidrag från Halmstads kommun.

Se i klippet ovan vad det kan innebära för kvinnojourens övriga stödverksamhet för våldsutsatta kvinnor och barn.

Socialnämnden minskar bidraget – men vill ha kvar kvinnojouren i Halmstad:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har ett bra samarbete” – Tord Johansson (S) är socialnämndens ordförande i Halmstad och svarar på hur han ser på en framtid för kvinnojouren Viktoria. Foto: Rebecka Block/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.