• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Örkelljunga i Örkelljunga kommun, Skåne län. Det brinner i en industrifastighet i centrala Örkelljunga. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kristianstad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kvinnojourens verksamhetsansvariga om hur de tänker kring att det skyddade boendet i Södertälje läggs ned och hur socialnämndens ordförande försvarar beslutet. Foto: Clara Fritzon/SVT

Södertälje kommuns skyddade boende läggs ned: ”Fattas pengar”

Uppdaterad
Publicerad

Södertälje är en av de första kommunerna i landet att avveckla sitt skyddade boende när lagförändringar träder i kraft nästa år. Kommunen vill inte skjuta till mer pengar för att möta kraven på högre bemanning.

– Det får kosta vad det kostar om man kan rädda en människas liv, säger Linn Åkerstedt, verksamhetsansvarig på kvinnojouren.

Trots att de ideella kvinnojourerna bedrivit skyddade boenden i flera decennier har området fram till nu varit helt oreglerat.

Förändringarna innebär att alla som vill bedriva skyddade boenden måste ha tillstånd av Inspektionen från vård och omsorg, Ivo, och det kommer ställas högre krav på personalens utbildning samt ökad bemanning och säkerhet.

Mäns våld mot kvinnor

Syftet är att stärka tryggheten men också barns rättigheter så att de får sina egna behov tillgodosedda och inte bara ses som medföljande till den vuxna.

Ska få bort oseriösa aktörer

Idag drivs fortfarande majoriteten av landets skyddade boende av ideella kvinnojourer men de senaste åren har allt fler privata aktörer dykt upp. Syftet med reformen är också att förhindra välfärdsbrottslighet och få bort oseriösa aktörer från marknaden.

Men båda kvinnoförbunden Unizon och Roks har varnat för att de nya lagkraven kommer tvinga kvinnojourerna att lägga ned sina skyddade boenden när kommunerna – som har det lagstiftande ansvaret att skydda våldsutsatta kvinnor – inte är beredda att skjuta till extra pengar för att nå upp till de nya kraven.

Så är fallet i Södertälje där socialnämnden beslutat att avveckla boendet som drivs av kvinnojouren Annfrid, och som kommunen finansierat, något som LT var först med att berätta.

Uppfyller redan krav

Kvinnojouren menar att de redan uppfyller kraven på säkerhet efter ha tagit emot statsbidrag de senaste åren. Däremot skulle de behöva mer resurser för bemanning, en tjänst till, för att uppfylla lagkraven.

Kommunen gör dock bedömningen att det skulle krävas minst tre extra tjänster och att beläggningen varit så pass låg de senaste åren att det inte är ekonomiskt hållbart att boendet ska drivas vidare.

Hör i videon ovan om hur socialnämndens ordförande Viktoria Hjulström (S) resonerar kring beslutet och vad kvinnojouren Annfrid tycker.

reformen i korthet

Reformen innebär bland annat att:

  • Skyddat boende införs som en ny placeringsform i socialtjänstlagen
  • Skyddat boende ska drivas med god kvalitet
  • Privata utförare måste ha tillstånd från Ivo, Inspektionen för vård och omsorg och kommuner som driver skyddat boende ska anmäla det till Ivo
  • Barnrättsperspektivet stärks: barn som följer med en vårdnadshavare ska få egna placeringsbeslut, ökad rätt till skolgång samt möjlighet till hälsoundersökning

Källa: skr.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mäns våld mot kvinnor

Mer i ämnet