Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jenny Westerstrand, ordförande för ROKS, som är kritisk till den nya tillståndspliktens utformning. Foto: Filip Öhman/SVT

Norrbottens kvinnojourer kritiska till nya krav: ”Vi blir fråntagna våra redskap”

Uppdaterad
Publicerad

Från och med den 1 mars 2024 så föreslås att nya krav börjar gälla för skyddat boende, med tillståndsplikt och kvalitetskrav. Kvinnojourerna är dock kritiska till att deras kompetens inom området inte lyckats påverka utformningen av lagrådsremissen.

Under lördagen samlades ett 40-tal representanter från kvinno- och tjejjourerna i Norrbotten i Luleå för att diskutera den framtida verksamheten.

– Det är en helt ny sorts verksamhet som efterfrågas. De här tillståndskriterierna som man har är bara anpassade för boendeverksamhet och träffar brett. Man har inte nischat det mot vår kunskap eller vårt sätt att arbeta, säger Jenny Westerstrand, ordförande för ROKS.

”Jämställ oss inte med privata aktörer”

Westerstrand menar att det finns en risk att de nya kraven kan leda till att ROKS får inrikta sig på andra aspekter av verksamheten än på att erbjuda skyddade boenden. Något som enligt henne skulle få stora konsekvenser för utsatta kvinnor.

– Det skulle innebära väldigt mycket. Vi vet att de privata aktörerna inte har samma kompetens som vi har. Vi är en rörelse från Kiruna i norr till Simrishamn i söder som delar kunskap med varandra, säger Westerstrand.

Hoppas på ändring

Jenny Westerstrand menar dock att man inte helt gett upp hoppet för att politikerna ska göra korrigeringar eller ändringar i lagrådsremissen. Som enligt henne är väldigt kostsamt och som ritades upp innan räntehöjningarna och kriget i Ukraina.

– Vi tror och hoppas att man kommer till sans. Tillståndsplikten är vi också intresserade av att få ett eget ramverk kring som fångar upp oss.

I klippet ovan hör du mer om kvinnojourernas åsikter kring den nya tillståndsplikten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.