Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag kommer strypa dig snart” – timmar innan mordet hotade han sin fru. I videon får du en sammanfattning av vad som hänt – på 60 sekunder. Foto: SVT/Storyblocks/Texturelabs/Polisens förundersökning

60 sekunder: Man döms för mord på sin fru i Vagnhärad

Uppdaterad
Publicerad

En januarikväll i år hittades en kvinna död i Vagnhärad. Hon hade blivit knivhuggen av sin egen make, som nu döms till fängelse av tingsrätten i Nyköping.

Det var mannen själv som larmade polisen till parets gemensamma bostad den där kvällen. Där hittades kvinnan livlös och mannen, som är i 50-årsåldern, greps misstänkt för mord. Vilket han nu döms för av tingsrätten. Straffet blir livstids fängelse.

Åklagaren Martina Valentin Lane är nöjd med domen, då tingsrätten delat hennes bedömning.

Mäns våld mot kvinnor

– Jag tycker vi har haft ett väldigt gott bevisläge och vi har kunnat presentera en bra utredning, säger hon.

Bland bevisningen mot mannen finns en tio timmar lång inspelning som hittades på hans mobil. I den hörs han hota hustrun flera gånger – timmar innan mordet.

Hör mer om larmsamtalet och inspelningen i videon ovan.

Döms även för misshandel

Mannen har tidigare dömts för att ha misshandlat sin fru och i samband med morddomen döms han för ytterligare en misshandel mot henne.

Vid tiden för mordet var mannen på väg att åtalas för den misshandeln, som ägt rum några månader tidigare.

Martina Valentin Lane beskriver det som har hänt som tragiskt.

– På individnivå är det så djupt tragiskt och på en samhällsnivå så är det väldigt beklämmande att vi inte har kommit längre i att få bukt med det här.

ÄR DU SJÄLV UTSATT, ELLER KÄNNER NÅGON SOM ÄR DET? HIT KAN DU VÄNDA DIG:

Organisationer som ger hjälp och stöd

Brottsofferjouren är en organisation som arbetar med att ge stöd till brottsoffer, och de har också en stödlinje som är gratis att ringa till.

Hjälp och stöd för kvinnor

Kvinnofridslinjen är en nationell stödtelefon dit man kan ringa kostnadsfritt (även män). Linjen är bemannad dygnet runt och du kan vara anonym.

Webbplatsen Riksorganisationen för Kvinnojourer i Sverige

Unizon – Sveriges Kvinno- och tjejjourers Riksförbunds webbplats

Terrafem ger stöd till våldsutsatta kvinnor med utländsk härkomst. Organisationen har en jourtelefon som erbjuder stöd på mer än 70 språk.

Hjälp och stöd för barn och ungdom

Är du barn eller ungdom och har blivit utsatt för eller bevittnat våld i hemmet kan du ringa till Bris – Barnens rätt i samhället. Här kan du lära dig mer om dina rättigheter.

Ungarelationer.se arbetar med att ge stöd och information till den som är under 20 är och som blir utsatt i sin relation, är kompis till någon som blir det, eller är den som utsätter.

Hjälp och stöd för HBTQ-personer

Om stödmottagningen på RFSLs webbplats

Hjälp och stöd för män

MÄN arbetar med att främja jämställdhet och förebygga våld hos killar och unga män. De lyssnar på berättelser och frågor som berör och påverkar deras liv.

Killar.se

För dig som utsätter någon för våld

Rikskriscentrum är en riksorganisation med verksamheter som arbetar med våld i nära relationer, män i kris och mäns våld mot kvinnor.

Till Välj att sluta kan personer som utövar eller riskerar att utöva våld i en nära relation vända sig anonymt för att ta första steget mot en förändring.

Jourhavande präst

Svenska kyrkan erbjuder jourhavande präst mellan klockan 21 och 6.

Brottsofferguiden

Brottsofferguiden ger dig som blivit utsatt för brott en överblick över vad som kan vara aktuellt i den situation du är i nu.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mäns våld mot kvinnor

Mer i ämnet