Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har redan fått säga upp ett skyddat boende på sex rum, och skära ner en heltidstjänst till halvtid”, säger Haninge kvinnojours Kim Loeld som pekar på den ökande privata etableringen som orsak. Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT

Larmet från Haninge kvinnojour: ”Vi tvingas lägga ner”

Uppdaterad
Publicerad

Haninges kvinnojour har funnits i 30 år. Men på senare tid har allt fler skyddade boenden i privat regi dykt upp i landet, vilket försvårar kvinnojourernas verksamhet. Och i längden drabbas kvinnorna, enligt kvinnojourerna.

Enligt Socialstyrelsens kartläggning drevs 8 procent av alla skyddade boenden i privat regi 2012. Drygt tio år senare har den siffran ökat till 37 procent av alla boenden.

Klagomål mot privata boenden

Tidningen Hem & Hyra rapporterar att det gjordes 101 anmälningar/ärenden hos Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, som rörde våld i nära relationer under 2020. Bland dem fanns klagomål på 19 olika skyddade boenden. Samtliga drevs av privata företag.

Nyheter från redaktionen i Flemingsberg

Flera kvinnojourer har skrivit en debattartikel om de vinster som görs på skyddade boenden.

”Saknas kunskap”

Kim Loeld på ideella Haninge kvinnojour är en av skribenterna för den artikeln:

– Det saknas kunskap i hur våldet tar sig uttryck. Vilket gör att kommuner har en felaktig föreställning om att kvinnor dels behöver skyddas med galler, dels är handlingsförlamade och behöver behandling, säger hon till SVT.

– De privata aktörerna erbjuder det kommunerna säger sig behöva, medan kvinnojourerna ger kvinnorna det de verkligen behöver; en trygg plats där hon får möjlighet att vila och berätta sin historia för en kvinna som lyssnar. Och vars verksamhet bygger på ideella krafter.

Hör Kim Loeld, ordförande på Haninge kvinnojour, i klippet ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sedat Dogru (M) ser gärna att Haninge kvinnojour börjar upphandla avtal precis som aktiebolagen som sköter skyddade boenden privat. Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT

Skyddade boenden i Sverige

54 procent drivs ideellt

37 procent drivs privat

9 procent drivs kommunalt

Sammanlagt fanns det 282 skyddade boenden 2020.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från redaktionen i Flemingsberg

Mer i ämnet