Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med polisen runt på Sloalyckan och hör varför det är viktigt att visa närvaro på platsen. Foto: SVT

Polisen vill skapa förtroende på Sloalyckan i Falkenberg

Uppdaterad
Publicerad

Vad är det som har hänt? Den frågan vill polisen helst inte ha när de kommer till Sloalyckan. Målet är att polisen ska ses som ett naturligt inslag i vardagen och inte enbart dyka upp vid akuta ingripanden.

– Det handlar om förtroende för myndigheter, förtroende för polisen, säger John Fant, områdespolis i Falkenberg.

Starta klippet för att följa med polisen runt på Sloalyckan

En majoritet av de som bor på Sloalyckan är utrikesfödda eller har två utrikesfödda föräldrar.

– Alla vågar inte berätta saker och är rädda för polisen. Det kan bero på erfarenheter från hemlandet, säger Fadime Ücpinar, en av de boende som tar chansen att prata med polisen.

Boende: ”Kollektiv bestraffning”

Hon är positiv till att polisen befinner sig på området men är inte nöjd med alla ingripanden. Att polisen rapporterar oönskade beteenden till det kommunala bostadbolaget FABO är inget hon stödjer. Något som kan leda till att bostadbolaget säger upp hyreskontraktet för en hel familj där en medlem misskött sig.

– Det är kollektiv bestraffning, säger Fadime Ücpinar.

Skottlossning, skadegörelse och bilbränder är rubriker i media de senaste åren. Men det speglar inte området. Det tycker samtliga som SVT träffar på Sloalyckan – även polisen.

Om Sloalyckan

Sloalyckan byggdes på 60-talet inom ramen för miljonprogrammet. Ett ganska litet område nära centrum men de avgränsande garage- och hyreslängorna betraktas i dag som försvårande omständigheter för känslan att att vara en integrerad del av staden.  

Kommunen satsar idag på stöd för aktiviteter, mötesplatser och vuxennärvaro. Budgeten för trygghetsarbete har aldrig varit större och är under 2022 – cirka 4 miljoner kronor för insatser som främst riktar sig till områdena Falkagård och Sloalyckan. Sedan 2019 är 2,5 miljoner årligen öronmärkta för anställda trygghetsarbetare.

Även om Sloalyckan inte är med på polisens lista över utsatta områden bedömer myndigheten det som ett socialt utsatt riskområde. Området är i högre grad präglat av segregeration, ekonomisk marginalisering, låg utbildningsnivå och sårbara familjeförhållanden. Riskfaktorer som kan bidra till bristande framtidstro. Många av de boende är i yngre åldrar som till följd av trångboddhet vistas utomhus i området.

Enligt polisen finns det en ökad risk att yngre rekryteras in i kriminella miljöer.

Källa: Polisen SCB, Falkenbergs kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.