Foto: SVT

Familjehemmet larmade före mordet

Uppdaterad
Publicerad

Flera dagar före mordet slog familjehemmet larm och ville att den ena pojken skulle omplaceras.

Enligt tidningen GT ska familjehemmet ha slagit larm om att en av 13-åringarna hade så stora problem att han inte kunde vara kvar. Därför sa de upp platsen.

Familjeomsorgen i Västra Göteborg gjorde en internutredning och var på gång att omplacera pojken.

Deromemordet

– Vi ordnade en plast så snart vi kunde. Det är ju svårt att få tag på plaster, det står ju inte platser tomma. Vi måste ju hitta någon som kan ta emot och där det är lämpligt, säger Bodil Sandquist, områdeschef i Västra Göteborg till SVT.

Hur ser du på att det fanns indikationer på att det här inte var en bra placering?

– Det uppstår ju situationer när det inte fungerar hela tiden men att det skulle ske en sådan här fruktansvärd händelse kunde inte vi på något sätt förutse, säger hon.

Rymde dagen innan mordet

Två dagar efter att familjehemmet slagit larm, dagen före mordet den 8 juni, rymde pojkarna för första gången. Men då kördes de tillbaka till familjehemmet sedan de försökt bryta sig in i en bil.

GT skriver att familjehemmet accepterade att ta hand om pojken en natt till efter en diskussion som i utredningen beskrivs som upprörd.

Rymde samma kväll igen

Men redan samma kväll rymde de igen och bröt sig in hos den 65-årige mannen i Derome. Vad som hände där är oklart. De båda pojkarna skyller på varandra, men de lämnade mannen svårt misshandlad till döds.

Utredning efter mordet

Socialtjänsten har utrett placeringarna men enligt Bodil Sandqiust har de inte kommit fram till att de handlat felaktigt.

– Vi har inte sett att vi skulle kunde ha agerat annorlunda utifrån det vi visste då men när det uppstår en sådan här sak är man ju alltid självkritisk. Vi har skött detta enligt de regler vi är satta att göra sen att det skulle sluta så här olyckligt det hade vi aldrig kunnat föreställa oss, säger hon till SVT.

Har den här händelsen lett till några förändringar i hur ni kommer att arbeta i framtiden?

– En del är att vi måste vara väldigt någa med matchning men i det här fallet hade följt upp den här placeringen väldigt noga, men det slutade ändå så här illa.

Den andra pojken var placerad av stadsdelen Lundby i Göteborg. GT skriver att enligt en utredning som gjordes där skriver Camilla Hesselroth, områdeschef vid familje- och individomsorgen, att de båda stadsdelarna inte hade kännedom om varandras klienter.

Lundby placerade den ene 13-åriga pojken genom ett konsultföretag medan Västra Göteborg placerade den andre 13-åringen direkt genom ett abonnemang på jourplatser.

Första utredningen försvunnen

Den utredningen gjordes nio månader efter mordet. En tidigare utredning som gjordes innan Camilla Hesselroth blev områdeschef har diarieförts men försvunnit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Deromemordet

Mer i ämnet