Foto: TT

Familjen: överklaga Derome-domen

Uppdaterad
Publicerad

Anhöriga till den mördade 65-åringen i Derome vill att domen, som frikände två 14-åriga pojkar, ska överklagas.

I tisdags kom domen i det mycket uppmärksammade Deromefallet. Två 14-åriga pojkar misstänktes för att på ett brutalt sätt ha mördat en 65-årig man i Derome utanför Varberg. Tingsrätten valde dock att fria pojkarna eftersom att de skyllde på varandra och för att man inte ansåg att den övriga bevsiningen räckte till.

”Vill veta vem eller vilka som har dödat deras pappa”

Tidningen GT rapporterar nu att den mördade mannens barn vill att hovrätten ska pröva fallet på nytt.

Deromemordet

– De ger starkt uttryck för det viktiga i att man ska fastställa vem eller vilka som har dödat deras pappa. Det är klart att de är förtvivlade över att det inte retts ut, säger Pia Engström Lindgren, målsägandebiträde för den mördade mannen anhöriga, till tidningen.

Från åklagarsidan har man inte uteslutit att man ska överklaga och till tidningen säger man att man kommer att bestämma sig under nästa vecka.

Fälldes för grov stöld

Fallet prövades i en bevistalan. En åklagare kan använda sig av det om ett allvarligt brott har begåtts av någon som är under 15 år vid händelsen. En bevistalan innebär att det hålls en rättegång och domstolen ger en dom om vad som bevisligen har hänt men inget straff utdöms. De båda pojkarna fälldes för grov stöld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Deromemordet

Mer i ämnet