Två har dömts och två är internationellt efterlysta för en ficktjuvsturné genom södra Sverige där de först kikade över axeln och sedan tog plånböckerna från äldre personer. Foto: SVT/POLISENS FÖRUNDERSÖKNING

Fängelse efter ficktjuvsturnén genom södra Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Stöldligan ska ha ägnat sig åt så kallad shoulder surfing och kommit över drygt 130 000 kronor på lite mer än en vecka i Sverige. Nu döms en av dem till 3,5 år fängelse, medan två fortfarande är internationellt efterlysta.

Det var under en dryg veckas tid hösten 2015 som stöldligan på fyra personer åkte genom södra Sverige. Allt tyder på att de började i Halland där butiker i Kungsbacka, Falkenberg och Halmstad besöktes.

Tillvägagångssättet har varit ungefär det samma på alla 17 ställen som ligan nu kopplats till.

Shoulder surfing

De har inriktat sig på äldre personer. Enligt åklagaren har de ägnat sig åt så kallad shoulder surfing – det vill säga kika över axeln när personen betalat i en butik – och på så sätt kommit åt koden till betalkortet. Sedan har plånboken stulits genom att någon i ligan distraherat personen och en annan stuckit ner handen i fickan eller väskan.

Därefter har stora belopp kunnat tas ut i uttagsautomater. Totalt blev det ett byte på över 130 000 kronor på den dryga vecka de åkte genom Sydsverige.

Efter att en stor mängd övervakningsfilm från både affärer och uttagsautomater analyserats har fyra personer identifierats.

Internationellt efterlysta

Mannen som nu döms i Halmstad tingsrätt får 3,5 års fängelse och tio års utvisning från Sverige.

Tidigare i våras dömdes ytterligare en ligamedlem till fängelse vid Helsingborgs tingsrätt, medan övriga två misstänkta är häktade i sin frånvaro och internationellt efterlysta, men ännu på fri fot.

Ficktjuvsturnén – här slog de till

Visa

Mellan 21 till 27 oktober 2015 utsattes 17 äldre personer av ligan på följande orter:

Kungsbacka

Falkenberg

Halmstad

Helsingborg

Värnamo

Vaggeryd

Salem

Järna

Södertälje

Solna

Köping

Munkedal

Malmö

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer