Farliga smycken ska stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Många smycken som säljs i butik innehåller farliga metaller som kan ge både allergier och cancer. Därför satsar Kungsbacka kommun nu på att inspektera smyckesbutiker för att uppmärksamma både kunder och handlare på riskerna.

– Framför allt är det sådana här lite billiga smycken vi tittar på. Om de är lite tyngre så kan de innehålla till exempel bly eller kadmium, som det här, säger kommunens inspektör Helene Harryson och håller upp ett rosa, glittrande halsband.

Orsakar cancer

Det är främst ämnena nickel, kadmium och bly som Helene Harryson tittar efter när hon är ute på inspektion, ämnen som orsakar allt ifrån allergi och benskörhet till njurskador och cancer. Men metallerna orsakar även stora problem för miljön när vi inte längre vill ha våra smycken.

– En dag blir ju de här varorna sopor och då riskerar det att bli ett miljöproblem. Det är giftigt för vattenlevande organismer, säger Helene Harryson.

Idag finns det EU-regler som begränsar innehållet av farliga metaller i smycken. Men en del handlare köper sina smycken från utländska leverantörer och då gäller inte samma regler. Hur det ser ut i Kungsbacka vet man först efter sommaren när proverna har analyserats. Mikael Lundgren äger en leksaksbutik i centrala Kungsbacka och han är en av dem som nu får besök av kommunens inspektörer.

– Jag tycker att det är bra att de bryr sig om vad som finns i varorna. Det är ju mina kunder som ska ha det i slutändan.

Besöker tatueringsstudios

Inspektionerna i Kungsbacka pågår hela mars och hittills har allt ifrån leksaksaffärer till tatueringsstudios fått besök. Yoshi Polin jobbar som bodypiercer och tycker att det är viktigt att använda rena smycken.

– Man kan skada kroppen mer än vad man behöver. Jag har till exempel sett smycken som rostar och det är jättefarligt, man kan få blodförgiftning, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.