Kjell Borgström, vapenhandläggare vid polisen i Halland, sorterar en inkommen last med skjutvapen i polishuset i Halmstad under vapenamnestin.

Färre inlämnade vapen under årets amnesti

Uppdaterad
Publicerad

Utöver drygt ett ton ammunition har en stor mängd gamla vapen lämnats in under vapenamnestin i Halland. Men desto färre av dem kan kopplas till brottslighet.

– Det är inte troligt att kriminella skulle lämna in sina arbetsverktyg, säger polisens vapenhandläggare.

Under tre månaders tid har den som har ett skjutvapen eller ammunition hemma kunnat lämna in detta till polisen utan att straffas för innehavet. Vapenamnestin avslutas den sista april, men i år har mängden vapen inte kunnat jämföras med den tidigare omfattningen.

– Vi ser en generell minskning. Man har lämnat in en massa vapen under tidigare amnestier så nu börjar de ta slut, säger Kjell Borgström, polisens vapenhandläggare.

”Skrotvapen”

Hittills har drygt ett ton ammunition och 300 vapen lämnats in i Halland. Flest från Halmstad.

Kjell Borgström berättar att polisen fått in mycket vapen från tidigt 1900-tal från äldre personer. Men det är också vapen utan licens som skulle kunna bli stulna vid ett inbrott, som inkommit.

– Det är mest skrotvapen. Det kan vara en bössa som man inte har licens på och som har förvarats under sängen.

”Naivt att tro”

Har ni fått in några vapen som kan kopplas till brottslighet?

– Det vet vi inte ännu. De vapen som kan ha använts vid ett brott kommer att testas i Linköping om de skulle kunna matcha ihop med kulor från en brottsplats, säger Kjell Borgström.

Han fortsätter:

– Det är inte troligt att kriminella skulle lämna in sina arbetsverktyg. Det är ganska naivt att tro det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.