Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Andersberg i Halmstad är en plats där Bröstcancerföreningen Halland nu satsar extra på att nå ut. Hör mer i klippet. Foto: SVT.

Färre kvinnor med utländsk bakgrund går på mammografi – nu satsar Bröstcancerförbundet

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor med utländsk bakgrund uteblir från mammografi oftare än svenskfödda kvinnor.

– Det kan bero på kulturen, säger Yasmin Adal från Andersberg i Halmstad.

– Bland invandrare är det dubbelt så många som uteblir från undersökningen, det tycker jag är katastrof, säger Elisabeth Eftring, vice ordförande på Bröstcancerföreningen Halland.

Andersberg i Halmstad är ett av områdena i Halland där många har utländsk bakgrund. Under helgens festival i området tog Bröstcancerföreningen Halland därför tillfället i akt att vara på plats för att informera om mammografi.

I klippet hör du hur kvinnor från Andersberg ser på mammografi och vad Bröstcancerföreningen Halland planerar att göra för att ändra på trenden.

Mammografiscreening

Deltagandet i mammografiscreening för att hitta bröstcancer är generellt högt i Sverige, åtta av tio går på sin mammografi när de blir kallade. Men inkomst, utbildning, födelseland och huruvida man lever med en partner eller inte påverkar om en kvinna går på sin undersökning eller inte.

Kvinnor med utomnordisk bakgrund uteblir mer än dubbelt så ofta som svenskfödda kvinnor. Det innebär att enbart sex av tio utomnordiskfödda kvinnor går på sin mammografi när de kallas.

Källa: Bröstcancerförbundets mammografirapport 2015 som bekräftas av en studie från 2017 från Lunds universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Redaktion Andersberg

Mer i ämnet