Peter Larsson är iniatitivtagaren bakom att cykelcross-SM arrageras på fästningsområdet i Varberg. Foto: SVT

Varbergs fästning blir cykelarena – för en helg

Uppdaterad
Publicerad

De tävlar på cyklar som ser ut som vanliga landsvägscyklar, men kör i sand, gräs och uppför trapporna. I helgen arrangeras SM i cykelcross i Varberg. Se initiativtagaren Peter Larsson berätta det du behöver veta för att följa tävlingarna på plats.

Det är Varbergs tre cykelklubbar Varbergs MTB, Rooster Club Varberg och CK Wano som arrangerar tävlingarna under lördag och söndag med start och mål i Societetsparken.

Cyklisterna ska bland annat upp på fästningens högsta punkt, upp för trappor, ner för branta slänter och ut  på i lössanden på Barnens badstrand.

Cyklisterna cyklar en bana på 3,5 kilometer i en timmes tid innan de går i mål. Den som cyklat flest varv på kortast tid vinner.

Cykeln de använder är ingen mountainebike, utan har mer likheter med en traditionell racercykel för landsvägscykling. Det är en avgörande skillnad mot MTB-tävlingar.

Sporten har också sitt ursprung i att landsvägscyklister innan mountainebikens tid, ville hitta på något på vinterhalvåret och satte på lite grövre däck på tävlingscykeln.

Sporten är inte särskilt stor i Sverige. Men Varbergs MTB har en regerande svensk mästare i Åsa Erlandsson som i helgen ska försöka försvara sitt guld från i fjol.

Peter Larsson från Varbergs MTB är iniativtagaren bakom att SM-tävlingarna hålls i Varberg i helgen. I klippet ser de honom berätta om vad du bör känna till för att följa tävlingarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.