Fawad Arians önskan: Att ingen ska utvisas till Afghanistan. Foto: SVT

Fawad tvingades flytta – riskerade missa gymnasiet

Uppdaterad
Publicerad

Drygt en vecka innan Fawad Arian från Afghanistan skulle börja gymnasiet i Varberg skrev Migrationsverket upp hans ålder till 18 år. Han tvingades flytta från kommunen till ett vuxenboende i Mölndal. Utan adress i Varberg grusades hans gymnasieplaner.

Han är ensamkommande från Afghanistan. I onsdags, den andra augusti, tvingades Fawad Arian lämna lägenheten i Varberg och flytta till Migrationsverkets vuxenboende i Mölndal.

– Det är ett rum med fyra eller fem stycken. Det är jobbigt, väldigt jobbigt. De är äldre än jag och vi har inte samma språk, säger han.

Migrationsverket bedömde att Fawad Arian är 18 år. Då lämnas ansvaret från kommunen till Migrationsverket och personen tvingas flytta till ett vuxenboende. Ofta på annan ort.

LÄS MER: Varbergs kommun vill hitta lösning för att behålla ensamkommande

”Rycks upp från allt”

Regeringen har föreslagit att kommunerna ska få bidrag för att kunna låta ensamkommande ungdomar som fyllt 18 år bo kvar i kommunen. Beslutet tas i september. Om förslaget går igenom gäller bidraget retroaktivt. En del kommuner har redan slutat flytta ungdomarna. Men inte Varberg.

Läraren Kaisa Sandholm har undervisat Fawad i svenska. Hon är upprörd över hur ungdomarna hanteras.

– Du rycks upp från allt du känner till. När jag berättar för bekanta om hur det ser ut för de här ungdomarna tror man inte att det är sant.

Kaisa Sandholm. Foto: SVT

Varbergsfamilj öppnar hemmet

Kaisa Sandholm tycker att Varbergs kommun borde lita på att förslaget går igenom, och sluta flytta ungdomarna redan nu.

– Så det slipper bli ett sådant lidande som det är. Man slösar både med människors liv och våra skattepengar.

Fawad Arian skulle ha tvingats flytta igen, om inte hans gode man hade hittat en familj i Varberg som han kan bo hos. Tack vare det kan han börja gymnasiet ändå.

– Det känns väldigt bra. Väldigt perfekt, säger han.

Varbergs kommun bemöter kritiken under tisdagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.