Fastighetsbolaget Varbergs Bostad har över hundra soprum som ska tömmas varje vecka. Trots att hyresvärden under en lång tid arbetat aktivt med informationskampanjer, ställer felsortering av sopor till det för fastighetsskötare.
– De flesta sköter sig, men det är större risk för slarv i de områden där det bor fler, säger Christoffer Johansson som är biträdande mark- och trädgårdschef och ansvarig för avfallshanteringen.
Få personers slarv orsakar problem
Han tycker att sopsorteringen överlag fungerar bra, men medger att ett fåtal personers slarv innebär en stor arbetsbörda för Varbergs Bostads fastighetsskötare.
– Vi har uppskattat att det motsvarar 1 400 timmar per år i merarbete, säger Christoffer Johansson.
Hem & Hyra gjorde nyligen en undersökning där de redovisar hur mycket sopslarvet kostar fastighetsbolag i Västsverige, och därmed hyresgästerna varje år. För hyresgästerna hos Varbergs bostäder hamnade slutnotan på 255 kronor per månad och hushåll.
”Rena rama loppmarknaden”
Susanne Haknert, fastighetsskötare beskriver det som att man skulle kunna starta ett helt hem med prylarna hon hittar varje vecka i miljöhusen.
– Det är ju ett problem på flera sätt. Dels ser det inte bra ut, men det är också ohygieniskt och drar till sig måsar och råttor, säger hon.
Tror inte på bestraffning
För att stävja problemen med felsortering och nedskräpning försöker Varbergs Bostad informera om vikten av att sortera rätt. De tror inte att ett bestraffningssystem skulle lösa något.
– Det ska vara så svårt som möjligt att göra fel. Det kan handla om placering av sopkärl till exempel, säger Christoffer Johansson.
I slutändan tror han att det handlar om den enskildes intresse för sortering.
– Det stora jobbet gör man i hemmet. Är du intresserad av att sortera så gör du det i bostaden innan du bär ut det till miljöhuset, då är det lätt att göra rätt, säger han.