Efter en politisk debatt i Hyltebruk upptäckte Fi-politikern Toktam Jahangiry att hennes bil var borta. Foto: Privat/Fi

Fi-politiker fick bil stulen under politisk debatt

Uppdaterad
Publicerad

Efter en politisk debatt i Hyltebruk gjorde Fi-politikern Toktam Jahangiry en obehaglig upptäckt: hennes bil fanns inte på parkeringen. En stund senare hittades den totalförstörd i ett grönområde.

Toktam Jahangiry, som står på fjärde plats på Feministiskt initiativs lista till EU-parlamentet, hade lämnat bilnycklarna i sin väska när hon deltog i en debatt på Hylte folkbibliotek tidigare i veckan.

– Jag satte mig på en stol vid scenen, och de som var i publiken satt mitt emot oss. På min väska fanns lite reklam för Fi, säger hon.

EU-valet 2019

Vittne ringde polisen

Samtidigt som debatten pågick satt Kenneth Edling på sin altan i Hyltebruk och såg en bil komma körandes alldeles för fort.

– Den körde 80-100 knyck på en väg där det är 30. Jag tänkte, vad är det där för tokskalle, säger han.

En timme senare var han ute och promenerade med sin partner när han såg samma bil stå med punkterade däck på en gångbana, bredvid en damm.

– Så jag gick fram och kikade in och sedan ringde jag polisen.

”Värdefulla saker i bagaget”

Medan han väntade på att polisen skulle komma sökte han på bilens registreringsnummer och lyckades få tag på Toktam Jahangirys man, som först blev väldigt orolig eftersom han trodde att hans fru hade befunnit sig i bilen.

I nuläget rubricerar polisen händelsen som tillgrepp av fortskaffningsmedel och stöld. Det enda som stals från bilen var dock en surfplatta och några småsaker.

– Jag hade flera värdefulla saker i bagaget, men ingen av dem var borta, säger Toktam Jahangiry.

Hon betraktar det som ett hatbrott.

– Det är inte enbart ett brott mot mig och ett hot mot mitt parti. Det är också ett brott mot demokratin och yttrandefriheten, säger hon.

Fick hjälp av vittnet

Enligt Stina Lindgren på Europa Direkt Halland, som var moderator under debatten, rådde det inte någon särskilt hätsk stämning under evenemanget.

– Absolut inte. Vi var alla i chock när hennes bil var borta. Det var ett väldigt litet evenemang, kanske ett 40-tal personer på sin höjd i lokalen, säger hon.

Hjälp med att bärga bilen fick Toktam Jahangiry av Kenneth Edling, som inte var färdig förrän klockan 01.30.

– Det är alltid tråkigt när någon får någonting stulet. Jag fick ringa jobbet och be om lite sovmorgon, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019

Mer i ämnet