Fick diagnos för sent – avled i svår kärlsjukdom

Uppdaterad
Publicerad

När en man i 70-års åldern sökte vård för en svaghet i benet dröjde det innan han fick rätt diagnos. Det visade sig senare att mannen var svårt kärlsjuk och hans liv gick inte att rädda. 

Nu anmäler Närsjukvården Halland händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Händelsen utspelade sig för ett år sedan. Enligt chefsläkare Magnus Garell utredde man mannens ben i tre veckor, men inget hittades. 

När smärtorna i benet tilltog flyttades mannen in på ett boende där han senare drabbades av omfattande sår. När han till slut blev diagnostiserad var det med en svår kärlsjukdom, men då var det för sent och han avled i sin sjukdom. 

Nu anmäler Närsjukvården Halland händelsen till Ivo enligt lex Maria.

– Vi borde haft bättre koll på honom och därför anmäler vi. Vi vill också se över våra rutiner för att se var det har brustit, säger chefsläkare Magnus Garell. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.